Barack Obama till svenska techfesten – inte så konstigt som det låter

Barack Obama till svenska techfesten – inte så konstigt som det låter

Foto: TT.

Sara Lindmark

Reporter

Barack Obama kommer till Stockholm på techeventet Brilliant Minds. Och bokningen är inte så konstig som den kanske låter.

Breakit kunde på tisdagskvällen avslöja att Brilliant Mind har lockat till sig ett tungt namn. Barack Obama kommer till Stockholm i sommar för att delta på Spotify-grundaren Daniel Eks och Aviciis tidigare manager Ash Pournouris exklusiva event för världens techelit.

Barack Obama, som var USA:s president mellan januari 2009 och 2017, har alltid haft ett stort intresse för tech. Han skrev inte bara in sig i historieböckerna som USA:s första svarta president utan det var också första gången som internet och sociala medier spelade en så avgörande roll i en presidentvalskampanj.

Presidentkampanjen fick vanligt folk att engagera sig och kopplade greppet om väljarna via sociala kanaler som Facebook.

Vurmandet för det nya, digitala medielandskapet fortsatte även när han tillträtt sin post.

Under sitt första år skapade Vita huset ett Twitterkonto (det dröjde ända till 2015 innan Barack Obama fick ett eget) och lanserade sin första blogg med kommentarer. USA:s första teknikchef anställdes och nya typer av tjänster byggdes, såsom Recovery.gov, som lät alla följa hur det ekonomiska stimulanspaket på 800 miljoner dollar, spenderades.

Men Barack Obama-administrationen drabbades också av ett rejält digitalt bakslag, i samband med lanseringen av sjukvårdsreformen Obamacare. Nära 500 miljoner dollar spenderades på att bygga upp Healthcare.gov, men det visade sig att sajten knappt fungerade.

När presidenten klev av sin post blev han omedelbart erbjuden ett nytt skräddarsytt jobb – av ingen mindre än Spotifys vd Daniel Ek.

“Jag hörde att du var intresserad av ett jobb. Har du sett detta?", skrev den svenska musiktjänstens grundare Daniel Ek på Twitter.

Länken gick till en jobbannons för en “president of playlist”, vars uppdrag går ut på att sätta ihop spellistor med olika teman. Tidigare hade Barack Obama skämtsamt sagt till Brilliant Minds vd Natalia Brzezinski att han fortfarande väntar på sitt Spotifyjobb, "för jag vet att ni alla älskar mina spellistor". Hon är gift med den tidigare Sverigeambassadören Mark Brzezinski som i sin tur har arbetat som utrikespolitisk rådgivare för Barack Obama. 

Exakt vad det kostar att anlita Barack Obama är det ingen som vet. Det är i varje fall vida omskrivet i utländska medier hur mycket ex-presidenten kan tjäna på en enda föreläsning. Ett kontroversiellt exempel är när Barack Obama tog 400.000 dollar motsvarande 3,7 miljoner kronor för att hålla en föreläsning under en hälsovårdskonferens som sponsrades av investmentbanken Cantor Fitzgerald.

Läs fler artiklar
LÄS MER