Sök

Anna Gullstrands krönika väckte känslor: "En oerhörd kraft i den kollektiva intelligensen"

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Anna Gullstrand föreslog en tjänst där personer anonymt kan anmäla vem som trakasserat dem och reaktionerna lät inte vänta på sig – positiva som negativa.
"Jag vill mobilisera den kraft som finns och fungera som en spindel i nätet", säger hon.

Det var tidigare i veckan som Anna Gullstrand, digital strateg och föreläsare, skrev en krönika på Breakit där hon berättade om sin nya app-idé.

Efter att ha följt den uppmärksammade kampanjen #Metoo där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier bestämde sig Anna Gullstrand för att söka lösningar på problemen.  

Hon presenterade en idé om att skapa en tjänst där personer kan anmäla förövare anonymt med hjälp av dennes namn och data. Utifrån informationen skulle de utsatta kunna hitta varandra för att samtala och eventuella anmäla, och andra personer skulle kunna ta del av vittnesmålen utan att se vilken förövare som kopplas till historien. 

Nu berättar Anna Gullstrand att hon fått otroligt mycket reaktioner både på sociala medier och privat efter krönikan. 

"Det är människor som också vill utforska om digitala tjänster skulle kunna vara nästa steg och en del av lösningen. Det har varit jättenyttigt att få in de olika perspektiven som en del av idéprocessen", berättar Anna Gullstrand. 

Närmare 50 kvinnor och män har hört av sig och sagt att de vill vara med i nästa steg och bidra med kunskaper inom exempelvis programmering, juridik och psykologi. 

En del av synpunkterna berör frågor om hur idén samspelar med lagstiftningen, exempelvis personuppgiftslagen som nästa år ersätts av GDPR. Andra fruktar att systemet skulle kunna bli ett verktyg för att hänga ut människor som är oskyldiga. 

"Det är såklart en jättestor risk och om man ser mitt förslag som en färdig lösning finns det hur mycket kritik som helst. Det här är ett embryo till en idé och de här perspektiven är jättevärdefulla i det fortsatta idéarbetet", säger Anna Gullstrand. 

Hon poängterar att det aldrig var meningen att den första idén skulle genomföras. Hon ser det som startpunkten på en idéprocess och ska till veckan möta ett antal personer för att diskutera hur man kan gå vidare. 

”Om jag skrivit en krönika om problemet eller postat på Facebook hade det inte varit samma respons. Genom att starta med att beskriva något konkret får man en helt annan fart, annars hade folk inte kommit med sina perspektiv och kompetens. Istället för att en riskanalys tar två veckor så har den tagit en dag. Det finns en oerhörd kraft i den kollektiva intelligensen". 

I Breakits kommentarsfält har det dykt upp flera kritiska kommentarer där en person konstaterar att det är "många upprörda män här". 

"Förslaget innebär att ge ett gäng självutnämnda "nätaktivister" ännu större möjligheter att sänka personer de inte tycker om/har motsatt åsikt till?" frågar sig en person. 

"Lynchmobb2000", skriver en annan. 

Anna Gullstrand säger att vissa personer varit mindre bra på att uttrycka sig på ett konstruktivt sätt, men att det rör sig om en helt vanlig feedback-process. 

Hon berättar att hon har fått tips på flera andra initiativ efter att krönikan publicerades. Exempelvis lösningar där skolelever anonymt kan rapportera fall av mobbning för att uppmärksamma missförhållanden.

"Då finns det andra regler kopplade till PUL och GDPR vilket gör att man kan göra andra saker. Det finns massa spännande vägar framåt".

Anna Gullstrand strävar inte efter att återskapa initiativ som redan finns utan vill hellre se samarbeten och lösningar.

"Jag vill mobilisera den kraft som finns och fungera som en spindel i nätet. Nu funderar jag på hur jag ska göra det på bästa sätt". 

Hon hoppas även att fler investerare ska visa intresse för att investera i teknik som kan förebygga trakasserier och liknande samhällsproblem. Samtidigt understryker hon att tekniken inte löser samhällsstrukturer och grundproblem som förlegade normer över manligt och kvinnligt.

”Det är den stora utmaningen, men däremot kan teknik vara en del av lösningen. Om jag kan få en investerare att lyssna på en pitch från en startup som jobbar med sådant här har jag kommit jättelångt”, säger Anna Gullstrand.

Läs mer