Jag har en app-idé som kan ta #metoo till nästa nivå

Breakit - Jag har en app-idé som kan ta #metoo till nästa nivå

Anna Gullstrand är digital strateg och föreläsare. Foto: Sara Lindmark.

Anna Gullstrand

Krönikör

Efter att ha lyssnat på hundratals “How to pitch an investor” så har jag förstått vikten av ett tydligt behov – ett problem att lösa.
Vad sägs om att lösa problemet att en massa män trakasserar kvinnor utan att behöva ta konsekvenserna?
Möjlig målgrupp: Alla kvinnor i hela världen. Men vi kan börja med Sverige.

För nu har vi delat med oss, jag själv, mina medsystrar & vissa bröder, under hashtaggen #metoo. För att alla ska förstå att det knappt finns EN kvinna som inte har utsatts för sexuella trakasserier. Nu är det dags för nästa steg, att gå från problem till ett steg närmare en lösning. Och jag har ett embryo till en idé.

Investerare, här har ni huvudproblemen:

• Personer som har blivit utsatta anmäler inte. De vågar inte, känner sig ensamma, tror inte att det kommer att leda till något, känner att ord kommer att stå mot ord, känner att ingen kommer att tro på deras historia...

• De brott som anmäls klaras inte upp. Just för att ord står mot ord, att det saknas vittnen, att polisen prioriterar annat, att den som anmäler inte får rätt juridisk hjälp...

Ett exempel. Endast 11 procent av handlagda våldtäktsfall ledde till åtal 2016 (BRÅ).

Och här är idén. Tänk dig en supersäker tjänst – en app eller sajt – där användaren anonymt kan anmäla vem de har blivit trakasserade av. De skriver alltså in namn på personen, och annan data som kan hjälpa till att identifiera denne.

Så fort fler personer än en angett samma förövare så kopplas de som anmält ihop. Kanske får de som anmält ett mail “Nu har 4 andra personer registrerat samma förövare som du”.

Användarna kan sedan kopplas ihop i en anonym chatt och dela sina berättelser och erfarenheter. Sedan kan de välja själva ifall de vill träffas i verkliga världen. Ifall de vill gå ihop och göra en anmälan.

Detta sker redan idag i låsta facebook-grupper, men en tjänst skulle kunna göra det mer systematiskt och säkert. Sajten skulle också kunna lyfta tips och kontaktvägar till engagerade advokater.

Det skulle också kunna finnas en öppen del av sidan, precis som #metoo, där alla kan ta del av det hemska flödet av historier, utan att för den delen få se vilken förövare som är kopplad till varje historia.

Så kommer vi ifrån problematiken att kvinnor idag måste "outa" män i sociala medier för att över huvud taget komma i kontakt med andra som delar deras upplevelse. För det är inte helt oproblematiskt med sociala-medie-drev, då det ofta finns anhöriga och barn med i bilden.

Jag har en känsla av att en man som trakasserat gör det fler än en gång, och denna tjänst skulle synliggöra just det.

Så, alla investerare som vill “göra världen till en bättre plats” – bring the money.

Affärsmodell finns det ännu ingen. Se det som en möjlighet att själva vara med och skapa den värld som ni vill leva i. Världen som era döttrar växer upp i och allt det där som ni säger är så viktigt.

Jag har ett dedikerat team. Det tog fem minuter att hitta dem på Facebook, för att vi är många som tycker detta är viktigt. Två programmerare, en ux:are, en managementkonsult och jag själv. Vi är trötta på att offren står i fokus, när det är förövarna som är problemet.

Vi är redo. Vill du vara med?

Anna Gullstrand, digital strateg och föreläsare. Grundare av Studio How. Delägare på digitalbyrån Fröjd. 

Läs fler artiklar
LÄS MER