Be om ursäkt, Pewdiepie – det är dags att börja ta ansvar nu

Be om ursäkt, Pewdiepie – det är dags att börja ta ansvar nu

Emanuel Karlsten

Krönikör

Pewdiepies nya rasistiska utspel går inte att ursäkta. Det kräver en förbehållslös ursäkt – snabbt.
Samtidigt vittnar skandalen om en person som tycks bry sig allt mindre, skriver Emanuel Karlsten.

Jag poddade och skrev även på Breakit ingående när Wall Street Journal granskade Pewdiepies nazistiska referenser i vintras. Jag håller fast vid att det var ohederlig journalistik som allra mest just skapade “distans mellan en ny och en gammal medievärld”.

Men det som hände efter det var något som internetvärlden brukar kalla “redpilled”. Pewdiepie vaknade upp till en alternativ världsbild, där han tyckte sig se medier som fienden som för mänskligheten bakom ljuset.

Det är en begriplig reaktion på ett sätt. Kampen med WSJ blev en batalj mellan två stora mediehus, där en traditionell värld försökte göra ner allt det han byggt upp. Men efter det har det synts allt fler symptom på någon som bryr sig mindre om det korrekta, och mer vill testa gränserna. Provocera.

Det är som att han valde väg där och då. Att antingen kapitulera och godta det spöstraff som Wall Street Journal ville ge honom, eller stå upp för sig själv. Men i valet av det andra alternativet tycktes han helt missa vad han står upp för. För valet tycktes mer handla om att alla andra är överkänsliga. Att människor är lättkränkta. Att världen är lurade av medier och det politiskt korrekta narrativet.

Så han har beslutat att göra upp med “myten om att kvinnor tjänar mindre pengar”. Vilket faktiskt är en helt bisarr lyssning som jag är förvånad över inte fått större uppmärksamhet i Sverige. Han har också valt att lyfta fram hur kändisar använder naturkatastrofer för att lyfta den egna politiska agendan, och på det sättet själv blivit väldigt politisk. Och då och då hamnar han i blåsväder för att traditionella medier missförstår hans skämt och tolkar de som rasistiska.

Allt detta ivrigt framlyft och påhejat av en av alt right-rörelsens stora frontfigur på nätet, Paul Joseph Watson (@prisonplanet) - som han också följer på Twitter. Sedan nyligen följer (och DM:ar) han också Watsons kollega, den ytterst kontroversielle konspiratorikern Alex Jones på Twitter.

Det i sig är inget skäl att stämpla Pewdiepie, men det följer ett mönster där han öppnar upp sig för folk som är “PK-fria” och går sin egen väg, utan hänsyn till de det faktiskt drabbar.

Och det är också så vi ska se det senaste utspelet.

Att sitta framför datorn, uppeldad och uppslukad, är en sak. Att säga ord och invektiv vi inte menar, visst. Det har han gjort massor av gånger tidigt i sin Youtubekarriär. Men nu. Med över 50 miljoner prenumeranter, med ett enormt ansvar, ett enormt inflytande. Han vet bättre, kan bättre.Och det är obegripligt att han inte gör bättre.

Det finns bara en väg ut ur det här: att be snabbt om ursäkt. Och kanske börja reflektera över sitt eget ansvar, sin egen roll och makt.

Den har Pewdiepie missbrukat det senaste halvåret.

Läs fler artiklar
LÄS MER