PewDiePie i livesändningen: "What a f*cking n*gger"

PewDiePie i livesändningen: "What a f*cking n*gger"

Erik Wisterberg

Reporter

En ny rasistskandal briserar nu kring världens största youtuber Felix Kjellberg. Här är videon där han fäller det rasistiska citatet ”What a fucking nigger” – i direktsändning.

Felix ”PewDiePie” Kjellberg har blivit störst i världen på Youtube. Med den positionen kommer två saker: pengar och makt.

Pengar, eftersom annonsörer är beredda att betala bra för att nå hans 57 miljoner prenumeranter. Makt, eftersom en publik av den storleken ger ett inflytande. Oavsett om han vill det eller inte är PewDiePie en förebild för miljontals människor.

Därför är det viktigt vad han säger.

Under en liveström i söndags, enligt uppgift på plattformen Twitch, yttrade PewDiePie fyra ord som för många är djupt kränkande och uppenbart rasistiska.

Utsagan finns fångad på en video som har publicerats bland annat på Twitter. 

”What a fucking nigger”, säger PewDiePie och fortsätter: 

”Jeeees, oh my god. What the fuck, sorry but what the fuck. What a fucking asshole. I dont meen that in a bad way...”.

På videomaterial som visar senare delar av sändningen säger PewDiePie att han helt enkelt glömt bort att han var med i en livesändning.

”Ibland glömmer jag bort att jag liveströmmar”, säger han och skrattar.

Ordet "nigger" är mycket laddat världen över, men kanske främst i USA. Detta eftersom det användes som en dehumaniserande och nedvärderande benämning på svarta slavar.

Spelutvecklaren uppmanar till bojkott

Den svenske Youtubeprofilen kritiseras nu hårt, från flera håll. 

Sean Vanaman, medgrundare av spelutvecklaren Campo Santo, reagerade direkt. Han skriver på Twitter att han skickat en begäran till Youtube om att videonätverket ska plocka bort de videos som PewDiePie lagt upp som innehåller spelstudions spel.

”Jag är trött på att detta barn får fler och fler chanser att tjäna pengar på det vi skapar”, skriver Sean Vanaman på Twitter och fortsätter:

”Jag uppmanar andra utvecklare, och kommer att kontakta de som är mycket större än oss, att blockera honom från det innehåll som gjort honom till en miljonär”.

Sean Vanaman menar att Felix Kjellberg är ”värre än en rasist”.

På internet diskuteras citatet nu flitigt. Vissa menar att PewDiePie är en rasist. Andra menar att det verkar handla om en felsägning.

Minecraftskaparen Marcus ”Notch” Persson har sin åsikt klar.

”Sättet han sade det på lät ganska mycket värre än blott en felsägning (misspeak) för mig”, skriver han i en diskussion om saken på Twitter.

Tidigare i år sade Disney och dess dotterbolag Maker Studios att man bröt alla band med PewDiePie efter att han gjort skämtvideos som innehöll nazisymboler.

VIDEO: Här säger PewDiePie n-ordet (varning för stötande innehåll)

 

Läs fler artiklar
LÄS MER