Lilium tar in 700 miljoner kronor för att få dig att flyga

AtomicoLilium AviationFlyg

Niklas Zennströms Atomico investerar i Lilium. Foto: Lilium/Jonas De Lange

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Lilium Aviation, som bygger taxi-liknande flygfarkoster tar in 700 miljoner kronor.
På listan återfinns Niklas Zennström riskkapitalbolag Atomico, som gör sin andra investering i bolaget.

Under måndagen rapporterade Breakit från Sthlm Tech Fest där Lilium Aviations vd och medgrundare Daniel Wiegand berättade om företagets vision att skapa flygande bilar.  

Det rör sig om en typ av futuristiska eldrivna flygplan som ska kunna starta och landa helt vertikalt. I våras genomförde tyska Lilium en flygning med en fullskalig prototyp som i dagsläget kan komma upp i 300 km/h. 

I slutet av förra året investerade Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapital Atomico 100 miljoner kronor i bolaget.  

Nu har Lilium tagit in 90 miljoner dollar, över 700 miljoner kronor, i nytt kapital, skriver The New York Times. 

Rundan leddes av den kinesiska internet-giganten Tencent Holdings och Niklas Zennströms Atomico återfinns återigen bland investerarna. 

Finansbolaget LGT, med koppling till furstefamiljen i Liechtenstein, har också investerat tillsammans med riskkapitalbolaget Obvious Ventures, som grundades av Twitters medgrundare Evan Williams. 

Pengarna kommer att användas till den fortsatta utvecklingen samt för att utöka den nuvarande personalstyrkan på 70 personer. 

"Vi har högt belastade städer där vi kan göra saker för att förbättra problemen", säger Liliums kommersiella chef Remo Gerber, enligt The New York Times. 

Målsättningen är att genom fordonen skapa en snabbare, tystare och miljövänligare lösning. Någon flygning med människor är ännu inte genomförd, men Lilium arbetar på en taxi-liknande lösning där upp till fem personer ska kunna färdas tillsammans. 

Liliums medgrundare David Wallerstein ser stor potential. 

"Från underutvecklade områden med dålig infrastruktur till den utvecklade världen med trafikträngsel, nya möjligheter skapas när bekväma dagliga flygningar blir ett val för oss alla", säger David Wallerstein. 

Läs mer