Eliza Kücükaslan ska hjälpa Klarity att utrota korruption i världen

Klarity
Eliza Kücükaslan ska hjälpa Klarity att utrota korruption i världen

Eliza Kücükaslan

Towe Boström

Reporter

I Ghana byggde hon upp Kinnevikbolaget Milvik från grunden – och korades till "Framtidens kvinnliga ledare".
Nu ska Eliza Kücükaslan bekämpa korruption i sin nya roll som vice vd för visselblåsar-appen Klarity.

Sedan slutet av juni rattar Eliza Kücükaslan posten som vice vd på visselblåsar-appen Klarity.

Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken som står bakom satsningen, där människor genom sin mobil ska kunna lägga upp bevis på korruption, och på så sätt belysa missförhållanden i vardagen.

Eliza Kücükaslan har själv bevittnat utbredd korruption i flera länder och beskriver den röda tråden i sitt cv som att "få näringslivet att vara en drivande kraft för att skapa social positiv utveckling.”

När hon kom i kontakt med Norrsken kände hon direkt att det var rätt för henne.

”Vi vill sprida kunskap om korruption och berätta hur verkligheten ser ut. Förhoppningsvis kan vi skapa ett tryck och en opinion att förändra det som inte fungerar”, säger Eliza Kücükaslan.

Tanken är nu att Eliza Kücükaslan i rollen som vice vd främst ska driva den första testlanseringen av Klaritys app, som kommer att ske i ett afrikanskt land till hösten.

Eliza Kücükaslan har själv en bakgrund som civilingenjör och har tidigare jobbat som konsult inom hållbarhet och ansvarsfullt företagande på Enact Sustainable Strategies. Hon var från 2011 med och byggde upp Kinneviks försäkringsbolag Milvik (Bima) i Ghana i rollen som landschef. 

Efter tre år flyttade hon dock hem till Sverige för att arbeta som politisk sakkunnig under dåvarande framtidsministern Kristina Persson.

”Otroligt inspirerande och visionär kvinna”, säger Eliza Kücükaslan som tillägger att tjänsten avslutades när Kristina Persson petades som minister i samband med Stefan Löfvens regeringsombildning våren 2016.

”Jag insåg också att jag är entreprenör i grunden och ville tillbaka till näringslivet för att jobba med social utveckling och rättvisefrågor".

Eliza Kücükaslan kom först i kontakt med Klarity genom en mejlväxling med grundaren Niklas Adalberth för runt ett år sedan. Hon var nyfiken på satsningen och Niklas Adalberth ville få input på sin idé.

Men det var först när Klaritys vd Kristoffer Hanson kontaktade henne, för att utbyta erfarenheter inför sin research-resa i Afrika, som bollen kom i rullning. Efter sitt sabbatsår var Eliza Kücükaslan redo för nästa steg.  

”Jag kände direkt att wow -  får de det här att fungera kan det bli en gamechanger. Det vill jag vara med på."

Efter testlanseringen i höst är Klaritys plan att expandera till fler marknader.

Under 2014 mottog Eliza Kücükaslan umärkelsen "Framtidens kvinnliga ledare" av Ledarna, Sveriges chefsorganisation. 

Läs fler artiklar
LÄS MER