Sök

Niklas Adalberth sjösätter Klarity – ska jaga korruption i världen

KlarnaKlarity

Niklas Adalberth och Kristoffer Hanson ska sätta Klarity på kartan. Foto: pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakit kan berätta om Niklas Adalberths första satsning som samhällsförbättrare. Appen Klarity ska avslöja korruption, via crowdsourcing.

Det svenska betalbolaget Klarna har gjort grundarna, Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson, rika. 

Niklas Adalberth, som lämnade sin operativa roll i bolaget under 2015, är nu fast besluten om att ge tillbaka till samhället. 

I en intervju med Breakit berättade han nyligen om sin nya stiftelse Norrsken som ska lösa ”stora samhällsproblem” med hjälp av ny teknik

Startkapitalet, 70 miljoner kronor, hämtar Niklas Adalberth ur egen ficka. Pengar som i sin tur kommer från sålda Klarna-aktier.

Nu kan Breakit berätta om Norrskens första helt egenägda projekt. Det handlar om en visselblåsar-app döpt till Klarity. Den ska låta världens medborgare ladda upp bevis på korruption direkt via sin telefon. 

För Niklas Adalberth är korruptionen ett av världens ”rotproblem” – som han nu ger sig i kast med att bekämpa.

”I vissa länder går det inte att bygga samhällsstrukturer, eller få fram mat på grund av korruption. Den eroderar också förtroendet för samhällsstrukturer och regeringar världen över”, säger han till Breakit.

Det är Norrskens labb, ett av tre ben i stiftelsen, som står bakom Klarity. Det blir labbets första helägda bolag. 

Lanseringen sker först i ett utvalt land i Östeuropa, som kommer att bli appens elddop. Därefter väntar en internationell lansering, om Klarity når framgång under testfasen.

För att leda bolaget har Niklas Adalberth plockat in Kristoffer Hanson till vd-stolen. De två träffades – precis som Klarnas grundartrio – på Handelshögskolan i Stockholm. 

”Att tackla korruption med hjälp av teknik är ett extremt spännande, vågat och framförallt viktigt initiativ som jag är stolt över att få vara en del av”, säger Kristoffer Hanson.

Han har ett förflutet som expansionschef på klädjätten H&M, och är även en av medgrundarna till det digitala utbildningsföretaget Coursio.

Digitala läckor har de senaste åren avslöjat en rad stora skandaler i världen.

NSA:s omfattande övervakning av USA:s medborgare och den rika elitens skattesmitande via advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama kom till världens kännedom via läckor.

Wikileaks har exponerat en rad missförhållanden, bland annat hur en amerikansk helikopterskytt dödade 15 personer, däribland två journalister från Reuters, via läckta filer. 

Klarity ska dock inte primärt jaga korruption på den högsta politiska nivån. Målet är att hitta och exponera vardagsnära missförhållanden på lokal nivå. 

”Panama papers var ett intressant exempel på hur teknik och undersökande journalistik kan leda till effekter. Vi hoppas också att kunna bidra på det sättet, men kommer att fokusera på korruption på en lägre nivå”, säger Kristoffer Hanson.

Han tar ett konkret exempel. 

”Om du som lever i ett korrupt samhälle tvingas muta en läkare för att hjälpa din sjuka mamma och spelar in en video kan du ladda upp den till appen lika enkelt som du uppdaterar din status på Facebook”. 

Smarta algoritmer – och ett community av medborgare – ska sedan se till att informationen verifieras. Målet är att, via aktivistgrupper, intresseorganisationer och medier, exponera korrupta individer och institutioner inom offentlig förvaltning.

Den metoden reser en hel del frågetecken kring hur Klarity ska hantera den potentiellt mycket känsliga materia som kommer in. Då materialet ska delas med Klaritys community kommer bolaget att i det närmsta att kunna betraktas som ett slags utgivare.

Risken finns även att appen, om den får stort genomslag, kan användas för ren smutskastning.

Niklas Adalberth och Kristoffer Hanson är öppna med att den konkreta hanteringen av den problematiken ännu ej är löst. Lanseringen av appen ligger något år fram i tiden.

”Vi inser att vi har ett stort ansvar. Det är viktigt att vi tittar både på gällande lagar och regler såväl som de moraliska implikationer som finns när vi utvecklar appen”, säger Niklas Adalberth.

En styrka på uppemot 20 personer ska jobba med Klarity, som blir ett marathonprojekt. 

”Det kommer att ta lång tid att nå framgång. Tålamod är ett nyckelord här”, säger Kristoffer Hanson. 

Niklas Adalberth fyller i: 

”Detta första labb-företag är typiskt för vad vi vill engagera oss i. Det är en nästan naiv tanke, med väldigt hög risk och många utmaningar. Skulle vi lyckas kan vi ge en betydande effekt för att minska korruptionen i världen”, säger han. 

Just nu jagar Klarity både personal och samarbetspartners. Bland annat vill Klarity få till samarbeten med grävande journalister, mediehus, aktivistgrupper och organisationer som vill bli en del av initiativet. 

Samarbeten med medier ska säkerställa att tipsen om korruption följs upp och får genomslag, så att Klarity kan bidra till förändring i samhället.

Några av Breakits läsare kanske studsar till på namnet Klarity, som påminner om Klarna. Enligt grundarna handlar det om en försvenskning om engelskans ”clarity” (klarhet), som ska signalera transparens.

Försvenskningen med ett inledande ”K” spelar på Sveriges arv, där neutralitetspolitiken och de svenska institutionernas robusthet och förtroende finns som en baktanke.

Läs mer