Krisen på Soundcloud värre än väntat – pengarna räcker kvartalet ut

Soundcloud

Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Hur illa ute är den svenskgrundade musikjätten Soundcloud egentligen?

Förra veckan kom bomben: Soundcloud säger upp 173 anställda och stänger sina kontor i London och San Francisco. 

"Vi behöver säkra vår väg mot långsiktig, självständig framgång”, skrev den svenske grundaren Alexander Ljungs i ett blogginlägg, och konstaterade att Soundcloud är på en bra väg mot lönsamhet.

Men stämmer det verkligen?

Enligt sajten TechCrunch källor ska Soundcloud nyligen ha haft ett stormöte med alla anställda för att förklara varför bolaget tvingas skära ner. Under det mötet ska Alexander Ljung och Eric Wahlforss bland annat ha berättat att nedskärningarna innebär att bolaget nu har pengar så det räcker fram till “Q4”, det vill säga det fjärde kvartalet.

Med andra ord: endast ungefär 50 dagar till (rättelse: det är 80 dagar till, vilket nu också är rätt i Techcrunch-artikeln).

Uppgifterna bekräftas av Soundclouds PR-avdelning, som samtidigt säger att bolaget för samtal med potentiella investerare.

Men även om Soundcloud, som under flera år försökt vända sina stora förluster till vinst, lyckas få in ytterligare kapital väcks nu stora frågetecken kring bolagets framtid. Enligt TechCrunch källor uppges moralen bland de anställda vara mycket låg.

“Jag vet folk som inte fick sparken som faktiskt säger upp sig”, säger en källa till sajten.

En annan källa menar att “de duktiga på Soundcloud kommer att lämna”.

Ett ytterligare irritationsmoment bland bolagets anställda uppges vara att beskedet kom väldigt oväntat. Soundcloud har exempelvis fortsatt anställa nya medarbetare, som nu sägs upp, trots hemliga planer om uppsägningar. Vissa anställdes så sent som två veckor innan beskedet och hann således inte ens börja på sin nya arbetsplats.

“Flera har slutat på andra jobb, sålt sina hem, övergett permanenta uppehållstillstånd och flyttat sina liv i andra länder för att börja arbeta på Soundcloud i Berlin”, skriver sajten.

Soundcloud har de senaste åren gått från att vara ett “Youtube för ljud”, fyllt av hemmagjorda låtar och mixar, till att bli en bredare musikplattform med licenserad musik från skivbolagsjättarna. Bolaget har bland annat lanserat Spotify-inspirerade prenumerationslösningar i hopp om att få fart på intäkterna.

Hur många användare Soundcloud har i dag är det ingen som vet. Den senast rapporterade siffran från bolaget själva är 175 miljoner användare i månaden. Men enligt TechCrunch, som varit i kontakt med anställda, har den siffran inte uppdaterats på tre år.

Vissa analytiker bedömer att de snarare har 70 miljoner lyssnare varje månad. 

Soundcloud har det senaste året drabbats av flera tunga chefsavhopp samtidigt som bolaget har haft svårt att säkra ny finansiering från riskkapitalister.

Det har också förekommit medieuppgifter om att först Spotify, sen Google, sen Apple och nu senast musiktjänsten Deezer skulle vilja köpa Soundcloud.

Läs mer