Trump stoppar visumgräddfil – blir svårare att skaffa jobb i Silicon Valley

Trump stoppar visumgräddfil – blir svårare att skaffa jobb i Silicon Valley

Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

USA:s president sätter stopp för snabba arbetsvisum för techsektorn.

Arbetsvisumet H-1B används av ungefär 85.000 personer varje år för att jobba i USA. H-1B låter utländska medborgare ta högkvalificerade jobb i amerikanska bolag, som exempelvis Facebook och Google.

Tidigare har de amerikanska bolagen kunnat betala en avgift för särskilt snabb behandling och att hamna först i kön, något som har nyttjats frekvent av snabbväxande techbolag. Nu blir det slut på den lösningen, skriver sajten Recode.

Det kan göra att väntetiderna för att få arbetsvisum ökar dramatiskt för programmerare och andra anställda på techbolag i Silicon Valley.

Ändringarna i visumreglerna kan även drabba svenskar som idag arbetar i Silicon Valley. De ändrade reglerna drabbar nämligen inte bara nyanlända utan även alla utländska medborgare som byter jobb inom USA, enligt Recode.

Redan innan Trump valdes till president var entreprenören Gustaf Rydstedt orolig för framtidsutvecklingen. När Breakit pratade med honom i höstas hade han ett enkelt råd till svenska entreprenörer:

“Ja, stanna hemma kanske? Det kan hända att det är läge att avvakta att flytta sitt bolag hit i alla fall. Det här var inte alls vad jag har förväntat mig så jag har inte riktigt tänkt klart än.”

Hur många svenskar som påverkas av Trumps beslut är än så länge oklart.

Läs fler artiklar
LÄS MER