Sök

Silicon Valley-svenskens råd efter Trump: “Stanna hemma"

Verbling

Gustav Rydstedt bekymrar sig över att ha Trump som president. Foto: John Locher/TT samt pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Gustav Rydstedt, teknikchef på språkstartupen Verbling, uppmanar svenskar som vill jobba i USA att förnya sina visum så snabbt som möjligt.

I USA avgjordes på onsdagmorgonen, svensk tid, det amerikanska presidentvalet där fastighetsmogulen Donald Trump nu har utropats till vinnare.

“Trump har sagt att han vill ändra eller stänga ned visumen”, säger Gustav Rydstedt till Breakit när vi når honom strax innan Donald Trumps segertal.

Exakt vad segern för den kontroversiella presidenten kommer att innebära för svenska företag återstår att se. Det beror helt och hållet på vilka av Donald Trumps förslag som faktiskt genomförs.

Men enligt Gustav Rydstedt, som tidigare studerade på Stanford i Palo Alto och numera har permanent visum i USA, kan det komma att bli svårare att få ett arbetsvisum i USA framöver - vilket in sin tur riskerar att göra det svårare för svenskar som vill arbeta i landet.

Enligt honom borde svenskar på plats i USA passa på att förnya sina visum så fort som möjligt.

“Det är en oklar tid nu. Donald Trump har sagt att han vill ändra eller lägga ned visumen. Om man kan förnya nu så borde man ha visumet i fyra år. Då kanske man kommer undan”, säger Gustav Rydstedt.

Donald Trump har mycket riktigt tidigare uttalat att han vill ändra på vem som får visum och hur. På sin sajt har han listat tio punkter för att sätta USA före andra länder. Punkt nummer 6 lyder:

“Suspendera utfärdandet av visum till alla ställen där adekvata undersökningar inte kan genomföras till bevisade och effektiva granskningsmekanismer kan verkställas.”

Vad “adekvata undersökningar” innebär är högst oklart. Hur snabbt presidentent eventuellt lyckas stoppa visumutfärdandet är naturligtvis också osäkert.

När det gäller arbetsmigranter specifikt söker de huvudsakligen så kallade H1B-visa. Trumps ställningstagande i just det fallet har spretat i olika riktningar, enligt Washington Post.

“Systemet är kvotbaserat. Det är en lång och svår process att få visum redan nu. Blir kvoten mindre blir det ännu svårare”, säger Gustav Rydstedt.

Har du något råd till andra svenskar?

“Ja, stanna hemma kanske? Det kan hända att det är läge att avvakta att flytta sitt bolag hit i alla fall. Det här var inte alls vad jag har förväntat mig så jag har inte riktigt tänkt klart än.”

Nicolai Wadström, grundare av det Silicon Valley-baserade riskkapitalbolaget Bootstraplabs, som bland annat har finansierat techbolag som det svenska presentationsprogrammet Prezi och investeringsplattformen AngelList, tonar dock ner oron något.

"För svenskar kommer det inte ha någon större inverkan. Under alla republikanska och demokratiska presidenter har de visum som är mest applicerabara för entreprenörer idag inte direkt ändrats så mycket. Dessa visum är baserade på investering, talang eller nyckelkompetens. Dessa kommer nog ej att förändras", skriver han i ett mejl till Breakit.

Han höjer dock ett varningens finger för arbetsvisumet H1B. 

"Rent arbetsvisum kommer nog att bli svårare. Men visumformen L-1, som är det som vi oftast använder för våra entreprenörer och som större företag använder för management transfers, kommer nog ej att förändrats nämnvärt."

Läs mer