Sök

Fildelarjakten i 5 steg – här är filmerna som kan ge kravbrev

The Pirate BayJakten på nätpirater

Kollektivet, London Has Fallen, Mechanic: Resurrection, Flaskpost från P samt Cell är några av de aktuella filmerna.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Har du laddat ned film via peer-to-peer-nätverk? Läs detta.

Förberedelserna har pågått i det tysta under mer än ett år. I dag kan Breakit avslöja att ett stort initiativ för att jaga svenska fildelare sjösatts i Sverige. 

Det första steget är att få ut namn på svenskar bakom tusentals IP-adresser som använts för att illegalt ladda ned film.

Nästa steg är att börja skicka ut brev, där de misstänkta fildelarna uppmanas att göra rätt för sig genom att betala uppemot 3.000 kronor.

Likheten med det hårt kritiserade – och skrotade – initiativet ”Spridningskollen” är slående.

Här är vad vi vet: 

Vilka filmer?

De svenska fildelarna misstänks ha laddat med och spridit filmerna CELL, I.T, London Has Fallen, Mechanic: Resurrection, Criminal och September of Shiraz. Dessa ägs av amerikanska filmbolag.

I processen ingår även produktioner från Lars Von Triers filmbolag Zentropa. Några av dem är Kollektivet, Flaskpost från P och Love Is All You Need.

Varför?

Intrång i dessa filmers upphovsrätt genom fildelning på internet sker ”dagligen i stora skalor runtom världen” enligt rättighetsinnehavarna.  

Vilka driver?

Därför har de ursprungliga rättighetsinnehavarna tecknat ett licensavtal med Copyright Management Services och Zentropa Administration. Det innebär bland annat att de har ensamrätten att beivra intrång i Sverige via fildelning av filmerna.

Vem skickar kraven?

Copyright Management Services och Zentropa har i sin tur anlitat den danska advokatbyrån Njord Lawfirm för att hantera saken juridiskt. Njord har tidigare gjort samma sak i Danmark, Finland och Norge. 

Hur hittas fildelarna?

Den 10-13 februari inkom kraven på utlämning av namn på misstänkta svenska fildelare, baserat på tusentals IP-adresser. IP-adresserna har samlats in av det tyska bolaget Maverickeye. 

Processen pågår nu i Patent- och marknadsdomstolen. Nästa steg är att börja skicka ut brev där innehavaren av IP-adressen kan betala för att snabbt avsluta processen. Den som vägrar kan i vissa fall hamna i en domstolsprocess. 

Läs hela vår granskning här

Läs mer