Sök

Ny räd mot svenska fildelare – tusentals pirater riskerar kravbrev

The Pirate BayBredbandsbolagetJakten på nätpirater

Lars Von Triers filmjätte har nyckelroll i initiativet som liknar den hårt kritiserade "Spridningskollen". Foto: Joel Ryan/AP samt Istockphotos/ Brian A Jackson.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Spridningskollen skrotades efter massiv kritik. Men nu tar en dansk advokatbyrå – som representerar stjärnregissören Lars Von Triers filmbolag Zentropa – upp piratjakten i Sverige.
Snart kan de första kravbreven skickas ut till svenska fildelare, kan Breakit avslöja.

Initiativet Spridningskollen fick stor uppmärksamhet i höstas. Advokatbyrån Gothia Law skulle, på uppdrag av av ”rättighetsinnehavare inom film och TV-branschen”, hitta svenska fildelare. 

Uppemot 1000 misstänkta fildelare skulle få skadeståndskrav via brev med uppmaningen att betala 2000 kronor. För den som vägrade väntade rättsprocess. 

Men efter omfattande protester skrotades Spridningskollen i slutet av oktober 2016, utan att ett enda kravbrev hade skickats. 

”Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan”, står det än i dag på Spridningskollens sajt

Nu väntar en ny storoffensiv mot svenska fildelare, kan Breakit avslöja. Den drivs av en dansk advokatbyrå på uppdrag av flera internationella filmbolag. 

En av de centrala aktörerna är Lars Von Triers filmbolag Zentropa.

”Vi vill bara skydda våra filmer och ge oss efter de som stjäl dem. Vi vill ge de som älskar våra filmer och betalar för dem bättre möjligheter”, säger Anders Kjærhauge, administrativ direktör på Zentropa. 

Breakit har kartlagt det hittills okända initiativet som ska söka upp svenska pirater, och få dem att betala för sina upphovsrättsbrott.

Målet är att hitta fildelarna – och skicka brev där de uppmanas att betala 2.000-3.000 kronor.

***

Den 10 februari damp en så kallad ansökan om informationsföreläggande ned hos Patent- och Marknadsdomstolen i Stockholm. Den är inlämnad av den danska advokatbyrån Njord Lawfirm för två klienters räkning: 

# Det brittiska bolaget Copyright Management Services, ett rättighetsbolag specialiserat på piratjakt.

# Danska Zentropa, den internationella filmkoncernen grundad av stjärnregissören Lars Von Trier och producenten Peter Aalbæk.  

Kravet är att Telia ska lämna ut namnen på svenskar bakom ett stort antal IP-nummer som ska ha använts för att illegalt ladda ned och sprida en rad filmer. 

Inom loppet av några dagar lämnades liknande krav in mot Tele 2, Bredbandsbolaget och dess ägare Telenor. 

Omfattningen är stor. 

Bara i ett av dessa fyra fall handlar det om 42 sidor med IP-nummer, vilket är ett slags id-nummer som en dator tilldelas när den kopplas upp mot internet.

”Första gången vi fick en sådan ansökan överklagade vi, eftersom vi inte tycker att den integritetsmässiga uppoffringen står i proportion till de brott man menar har begåtts. Tyvärr förlorade vi”, säger Aron Samuelsson presschef på Bredbandsbolaget och tillägger: 

”Vi måste följa domstolsbeslut”.

Piratjägarna har i sina skrivelser till domstolen tryckt på att det är bråttom. Detta då flera internetleverantörer bara sparar information om vem som tilldelats vilket IP-nummer några veckor. 

Tidigare i veckan beslutade Stockholms tingsrätt att gå på rättighetsinnehavarnas linje.

Telia förbjöds, i väntan på att rättsprocessen är avgjord, att radera uppgifterna. Bryter Telia mot detta väntar 200.000 kronor i vite. 

Njord Lawfirm och byråns kunder har gott hopp om att få ut uppgifterna. 

”Stockholms tingsrätt har i flera identiska ärenden bifallit liknande yrkanden om informationsföreläggande”, heter det i dokumenten inlämnade till domstolen.

*** 

I Köpenhamn ligger ett av advokatbyrån Njord Lawfirms kontor. Därifrån koordineras den nya jakten på illegal nedladdning i Sverige. 

Tidigare har Njord, på uppdrag av sina kunder, drivit processer i Danmark och Finland. I början av året rapporterades det att även norska fildelare börjat få brev från Njord.  

Innehållet går i korthet ut på att mottagarens IP-adress använts för att ladda ned en viss film vid ett specificerat tillfälle. 

”Har du eller andra personer med tillgång till IP-adressen, till exempel hemmaboende barn, sett och/eller delat filmen, kan saken avslutas med inbetalning av 2.700 kronor”, står det i ett brev som nyligen nådde en norsk medborgare. 

I det tysta har Njord under drygt ett års tid förberett en liknande offensiv mot svenska fildelare. Via det tyska techbolaget Maverickeye, som har en programvara som spårar misstänkta fildelare, har IP-adresserna kartlagts. 

Nu återstår att få ut innehavarnas namn via beslut i svensk domstol. 

”För de filmer som vi representerar handlar det om tusentals IP-nummer”, säger Jeppe Brogaard Clausen, partner på Njord. 

Hur många individer detta motsvarar vet Jeppe Brogaard Clausen inte i dagsläget.

Han pekar på att fildelningen har gått ned i länder som Danmark och Finland.

Enligt siffror från exempelvis Mediavision sticker Sveriges befolkning, speciellt när det kommer till unga män, ut genom att ägna sig mer åt illegal nedladdning än medborgare i våra grannländer.

70 procent av de svarande männen i åldern 15-24 år uppger att de använt pirattjänster den senaste månaden, enligt Mediavisions siffror. 

”Det är ett mycket stort tal, och vi vill se om vi kan få ned den siffran. Men det är viktigt att säga att breven inte är det enda sättet”, säger Jeppe Brogaard Clausen.

Spridningskollen blev hårt kritiserat – hur tror ni att denna offensiv kommer att mottas?

”Vi ska kommunicera så upplysande, och så lite aggressivt, som möjligt. Vi vill genom att ställa frågor komma i dialog med mottagarna för att komma till en lösning”. 

De svenska misstänkta fildelarna kommer att uppmanas att betala 2.000-3.000 kronor. Vad som händer med den som vägrar att betala är i dagsläget oklart. 

”Har man sett filmen och inte vill betala har vi möjligheten att gå till domstol. Vi får värdera varje fall för sig, och titta på om det även har skett en uppladdning vilket är mer allvarligt", säger Jeppe Brogaard Clausen. 

De flesta som laddar ned film via bit-torrent-teknik, exempelvis via The Pirate Bay, hjälper vanligtvis automatiskt till att sprida filen vidare så fort en nedladdning startar. 

Har du laddat ned film illegalt? Här är listan på vilka filmer som ingår i den nya piratjakten.

Läs mer