Sök

Melaud startades i en sommarstuga – nu slukas doldisen av Samsung

SpringfieldSamsung

Sammy Pergament, grundare och huvudägare i hörlursbolaget Melaud. Foto: Privat/pressbilder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Nu sväljer ännu en global gigant ett svenskt litet techbolag.
Melaud, som utvecklat en teknik för smarta hörlurar, har i det tysta sålt sin teknik till Samsung, kan Breakit avslöja.

Har du någon gång tänkt tanken att ge dig själv ett halvår i total stillhet? Att flytta ut på landet för att få tid till att utveckla ditt drömprojekt. 

Hösten 2013 gjorde vännerna Sammy Pergament och Amir Adlouni just det. 

De tog tjänstledigt från jobbet på Volvo – och flyttade ut i Amirs föräldrars sommarstuga söder om Värnamo. 

”Vi flyttade ut mitt i de småländska skogarna, utan rinnande vatten, och började på entreprenörsskapets ruta ett”, säger Sammy Pergament.  

***

De första fyra veckorna ägnade duon åt att spotta ur sig tänkbara affärsidéer. 

”Det blev 70 stycken”, säger Sammy Pergament och tillägger: 

”Det var både högt och lågt”.

Efter en urvalsprocess landade Sammy Pergament och Amir Adlouni i sitt val. De skulle skapa världens första smarta hörlurar som kunde styras av signaler från din kropp. 

Idéen var enkel. 

Hörlurarna skulle känna av när bäraren höll på att somna, för att på så sätt gradvis kunna sänka volymen på musiken eller pausa ljudboken. 

”Många använder hörlurar när de reser. När du somnar med lurarna på finns risken att du väcks av en opassande låt på hög volym”.

Tanken var också att utveckla funktioner som kunde anpassa musiken efter din puls och dina rörelser när du tränar. 

Hörlursbolaget Melaud var fött.

Ett drygt år senare senare fick bolaget sin första externa investering. IT-entreprenören och riskkapitalisten Anders Lindqvists då nybildade accelerator The Springfield Project backade upp det unga bolaget, som vid den tidpunkten inte hade någon färdig produkt att sälja. 

Så skulle det också förbli. Istället togs beslutet att inte kommersialisera tekniken. 

”Vi vägde potentialen mot risken. Istället för att sätta vår idé i produktion valde vi att satsa på att paketera patent, design och andra immateriella rättigheter och hitta en befintlig aktör som kunde ta tekniken vidare”, säger Sammy Pergament

***

Den 17 maj i fjol beviljades Melauds svenska patent. Rubriken lyder: ”Hörlurar med sensorstyrd audiell utdata”. 

Bakom den knastertorra beskrivningen finns ett par hörlurar som kan låta ljudet anpassas utifrån din puls eller dina rörelser. 

I ett och ett halvt år har Melaud jagat teknikjättar världen över för att försöka sälja sin idé. Stundtals har det varit en tröstlös kamp – samtidigt som entreprenörsdrömmen inte gav några intäkter. 

”Det har varit en berg-och-dalbana. I ärlighetens namn trodde jag till slut inte att vi skulle hitta någon. Vi landade aldrig i något förhandlingsläge, förrän den sista aktören dök upp. Då gick allt väldigt snabbt”. 

Breakit kan nu avslöja att Melauds teknik har köpts upp i det tysta. 

”Det stämmer, men jag kan inte säga något mer än att det handlar om en av världens största elektronikjättar som har köpt våra immateriella rättigheter”, säger Sammy Pergament.

Dokument från Patent och registreringsverket som Breakit har tagit del av avslöjar dock att köparen är elektronikjätten Samsung. 

Dagens innan nyårsafton skrevs Melauds patent över till det sydkoreanska bolaget, som bland annat är en stor tillverkare av mobiltelefoner och surfplattor. 

Vad köparen ska med tekniken till vill Sammy Pergament inte spekulera kring. 

”I bästa fall gör de något vettigt med tekniken, i sämsta fall rensar de upp bland patent för att inte behöva möta dem i ett senare skede”.

Så sent som i november skrev Samsung på ett avtal om att köpa upp audiobolaget Harman, för 8 miljarder dollar. Harman är bland annat känt för sina hörlurar i premiumsegmentet, men har också en omfattande verksamhet kring underhållningssystem i bilar. 

Hur mycket Samsung betalar för Melauds teknik är i nuläget oklart. Företaget har inga redovisade intäkter, då dess produkt inte har lanserats mot marknaden.

Därmed är det svårt att uppskatta en rimlig köpeskilling. Det kan mycket väl handla om en mindre summa, givet Melauds problem att hitta en köpare. 

Sammy Pergament, som äger huvuddelen av bolaget, vill inte kommentera köpeskillingen. Han blir dock inte ekonomiskt oberoende på affären. 

”Det gör den inte. Jag jobbar faktiskt redan för en ny startup”. 

Melauds verksamhet är i och med Samsung-affären historia. Sammy Pergament jobbar sedan årsskiftet som vd för hotellutmanaren Dib Hotel, en plattform som låter användaren lägga bud på hotellrum.

Anders Lindqvist, grundare av The Springfield Project, konstaterar att Melaud inte blev någon jätteexit. 

”Men det är bra och kul att teknologin lever vidare och får en hemvist”, skriver han i ett sms till Breakit. 

Funderar du själv på att starta eget? Missa inte Breakits nya satsning ”How to”, som ger dig tipsen och verktygen som kan vara en stor hjälp på vägen.

Läs mer