Alla snackade om Tesla 2016 – men hur går försäljningen i Sverige?

Breakit - Alla snackade om Tesla 2016 – men hur går försäljningen i Sverige?

Elon Musk har haft ett intensivt år. Foto: AP Photo/Noah Berger.

Erik Wisterberg

Reporter

Kan du inte få nog av Elon Musk? Här är 2016 sett helt ur Teslas perspektiv.

Elon Musk, den visionära tänkaren och superentreprenören, har varit en av årets starkast lysande profiler på den internationella techscenen. 

I Norge har hans elbilsmärke varit en veritabel försäljningssuccé. Bara under mars månad 2014 rullade 1493 nya Tesla S ut på de norska vägarna, enligt Ny Teknik

Även i Sverige är hajpen stor. Men försäljningen är än så länge relativt blygsam. 

Hittills i år (januari-november) har 897 Teslor nyregistrerats i Sverige, enligt färsk statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 9 procent jämfört med motsvarande period föregående år. 

691 ”Model S” och 206 ”Model X” har sålts i Sverige.

Den sammanlagda siffran placerar Tesla strax under lyxmärket Porsche på topplistan över årets mest sålda bilmärken. Som jämförelse nyregistrerades drygt 63.000 exemplar från svenskarnas favoritmärke Volvo. 

Det är en bit kvar till toppen för Musks snabba elbilar – men den kommande budget-Teslan Model 3 kanske kan ändra på det (när den väl kommer ut på marknaden).

För er som inte kan få nog av Tesla och Elon Musk, här är en tillbakablick på 2016, månad för månad helt fokuserad på just Tesla.

TIDSLINJE: Året med Tesla – månad för månad

Januari: Hotet mot alla elbilar

Året började trist för Elon Musk, och för alla andra som hoppas att elbilar ska innebära en mindre klimatpåverkan. Oljepriset var under januari det lägsta på 12 år. 

Det spåddes slå mot elbilstillverkarna.

”Hela industrin kommer definitivt att få lida på grund av de låga oljepriserna”, sade Elon Musk.

Februari: Google trappar upp

Tesla är inte det enda bolaget som satsar på teknik för självkörande bilar. Alphabet-ägda Google X anställde enligt medieuppgifter en hel drös experter till sitt projekt för självkörande bilar.

Samtidigt började uppgifter sippra ut om Teslas budgetbil.

Mars: Folkteslan ser dagens ljus

En orsak till att Tesla än så länge är något av en elitbil är prislappen. Natten den 31 mars presenterade Elon Musk ”Model 3” – bilen som ska göra Tesla folklig. 

Dagen efter kom de första bilderna på bilen

April: Elon Musks svenske vapendragare talar ut

Hur är det att arbeta sida vid sida med världens just nu mest uppmärksammade entreprenör, Elon Musk? Och varför väljer man att säga upp sig från ett drömjobb på Tesla för att istället satsa på svenska startups?

Det finns bara en svensk i hela världen som kan svara på de två frågorna: Peter Carlsson.Det gjorde han i en uppmärksammad intervju med Breakit

Maj: Var Google på väg att köpa Tesla?

”Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid”, hette boken som släpptes i Sverige under senvåren. Där bjöds på historier ur superentreprenörens liv. Bland annat beskrevs hur Elon Musk 2013 vände sig till sin gode vän Larry Page, medgrundare till techjätten Google. Planen var att Google skulle gå in och rädda Tesla och samtidigt bli huvudägare i bolaget

Juni: Breakit på klassisk Tesla-mark

Breakits nyhetschef Jon Mauno Pettersson åkte, till resten av redaktionens avund, till Silicon Valley på en reportageresa. Här kan du läsa några tips om 7 ställen som tech-entusiasten måste besöka där. Två på listan var Buck’s. 

”På denna klassiska amerikanska diner i Woodside skall enligt uppgift både Tesla och Hotmail startats."

Juli: "Master plan, part deux"

Elon Musk har höga ambitioner, som handlar om mer än bara supersnabba elbilar. I en bloggpost med den något högtravande rubriken ”Master plan, part deux” skrev han om fyra nya övergripande mål för bolaget. Bland annat handlade det om att leverera kompletta solenergilösningar direkt till privata hem.

Kort därpå köpte Tesla solcellsbolaget Solarcity för 22 miljarder kronor

Augusti: Försäljningsras i Sverige 

Hajpen till trots. I augusti såg det mörkt ut för Tesla i Sverige. De första sex månaderna hade försäljningen gått ned med 23,5 procent

Förklaringen? Många väntade på Model X.

”Framförallt handlar det om att vi har en ny modell på väg ut, som vi har tagit in ett stort antal förbeställningar på. Detta är ju den första eldrivna suven”, sade Teslas svenska informationschef Maria Lantz till Breakit.

September: Åtgärder efter dödskraschen 

En massiv uppgradering kommunicerades, som skulle räta ut frågetecken kring Teslas autopilot. Detta sommarens dödskrasch – där en man som körde i en Tesla med autopilit omkom.

”Det kommer troligen att halvera antalet olyckor”, sade Elon Musk

Oktober: ”Alla Teslor kan bli självkörande"

Elon Musk gick ut med nyheten att alla nya Tesla-bilar numera är redo för full självkörning. Det innebär alltså att bilarna, endast med en mjukvaruuppdatering, kan rulla helt utan mänskligt ingripande på världens vägar.

För att detta ska bli verklighet krävs dock att Tesla även bygger mjukvara som är tillräckligt tillförlitlig för att släppa loss den i världen på egen hand.

November: Musk bävar för Trumpseger

Att techprofilerna, med undantag för Peter Thiel, ville se Hillary Clinton i Vita Huset var välkänt. Elon Musk ville knappt tänka på vad som kunde hända om Trump vann. 

"Åh herregud, snälla säg inte så!" sade han skrattande till SvD när en Donald Trump-seger kom på tal

En månad senare deltog Musk, tillsammans med Apples vd Tim Cook, Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Amazongrundaren Jeff Bezos och Alphabets Larry Page, i ett möte med Donald Trump i Trump Towers

December: Tronskiftet – går om Apple hos småspararna

I ett decennium har Apple varit den klart mest handlade amerikanska aktien bland nätmäklaren Avanzas kunder. Men nu har det skett ett tronskifte. 

"Tesla-aktien har gått om Apple. En förklaring är det stora intresset för elbilar och att el-frågan har blivit allt hetare", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Läs fler artiklar
LÄS MER