Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Låneutmanaren Corpia i konkurs – “Vi har kämpat länge”

Genrebild. Foto: Istockphoto.com

Omställningen från låneförmedlare till långivare bar sig aldrig för Corpia som till slut tvingas ge upp och ansöka om konkurs.

“Jag är inte en entreprenör som slänger in handduken i första taget. Vi har kämpat länge och undersökt möjligheter att omstrukturera”, säger grundaren Jacob Malmborg.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska lånebolaget Corpia har varit verksamma sedan 2012 och startade som en låneförmedlare. Men 2019 ställde bolaget om och lanserade sina egna företagslån för att utmana marknaden. Till sin hjälp hade bolaget en obligation på 150 miljoner kronor med pengar från namnkunniga investerare som Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management. 

Som en utmanare till bolag som Qred och Froda skulle Corpia ge ut företagslån till i storleken 0,5-3 miljoner kronor till småföretag. Under 2020 fyllde Corpia på med 100 miljoner kronor i nytt kapital och den gången skulle pengarna användas för att utveckla bolaget snarare än att gå till utlåningen. Året efter tog bolaget in en halv miljard för att kunna ge ut lån på upp till 10 miljoner kronor.

“Vi ser att det fortsatt är många företagare som har svårt att hitta en finansiering som är anpassad efter deras verksamhet”, sa dåvarande vd:n Dadmehr Fatehi i ett pressmeddelande då. 

Nu kan Breakit avslöja att Corpia har försatts i konkurs. Handlingar från Stockholms tingsrätt visar att Corpia har ansökt om och beviljats konkurs i tre olika bolag. Det handlar om Corpia Group AB, Corpia AB och Corpia SPV 1 AB. 

“Bolaget kan inte rätteligen betala sina skulder och denna oförmåga är inte endast tillfällig. Bolaget är följaktligen på obestånd”, går det att läsa i handlingarna.

Konkursförvaltare i bolagen är Anthony Krystek på advokatfirman Titov & Partners.

Corpia grundades 2012 av bröderna Jacob och David Malmborg. När Breakit når Jacob Malmborg berättar han att omställningen från låneförmedlare till långivare skedde samtidigt som världen snart skulle genomgå stora förändringar.

“Först kom pandemin och då hade vi egentligen pengar att låna ut men var lite försiktiga. När kriget i Ukraina kom så påverkade inte det oss så mycket, men sedan började inflationen dra iväg. Det har varit makrosituationer som påverkat oss. Vi vet inte säkert men vi ser också en tendens att det har blivit sämre i samband med att företag ska börja betala tillbaka anstånden de fick under pandemin också”, säger han.

Såg ni några andra möjligheter?

“Jag är inte en entreprenör som slänger in handduken i första taget. Vi har kämpat länge och undersökt möjligheter att omstrukturera. Men vi har knäckts av makroläget och den geopolitiska situationen.”

Vad är det som har påverkat er rent konkret?

“Det har framförallt under tredje och fjärde kvartalet kommit en stor peak med defaults (företag som inte kan betala i tid reds.anm.), de har skjutit i höjden. Det skapar en omöjlig ekvation.”

Den senaste tillgängliga årsredovisningen visar att Corpia-koncernen omsatte 27,8 miljoner kronor under 2021 med ett minusresultat på 52,7 miljoner kronor.

Vad som händer med konkursboet är ännu osäkert. Jacob Malmborg säger att de ska försöka driva verksamheten vidare och säkerställa att konkursen sker kontrollerat.

“Vi försöker säkerställa att borgenärer får tillbaka så mycket som det bara går”, säger han.

Vilka säljplaner som kan finnas i konkursboet, vad som kommer att hända med verksamheten och lånen som getts ut under konkursen hänvisar Jacob Malmborg till Konkursförvaltaren Anthony Krystek

Han återkopplar över mejl med att konkursen än så länge befinner sig i ett tidigt skede.

“Viktigast nu är att skapa sig en bra uppfattning av situationen, utvärdera alla alternativ och se vad vi kan göra för att tillvarata borgenärernas intressen på bästa sätt”, skriver Anthony Krystek.

Läs mer