Sök

Corpia ger ut egna företagslån – "Ett segment där det inte är så trångt"

Corpialån

Dadmehr Fatehi, vd på Corpia. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Lånebolaget byter strategi.

Corpia har varit verksamma på marknaden för företagslån sedan 2012, då bröderna David och Jacob Malmborg grundade bolaget. Sedan dess har bolaget erbjudit en tjänst för förmedling av lån och har enligt egna uppgifter förmedlat totalt 1 miljard kronor till olika företag.

2018 ändrade duon däremot strategi för att istället fokusera på att ge ut egna lån.

Nu står det klart att Corpia lanserar ett eget låneerbjudande.

Bolaget har säkrat en obligation på 150 miljoner kronor från aktörer som Praktikertjänst, Martin Grens investeringsbolag Grenspecialisten, Case Kapitalförvaltning och Norron Asset Management. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Vi är stolta och glada över att ha fått detta förtroende och ansvar. Det känns väldigt inspirerande att nu kunna lansera vårt låneerbjudande. Vi har en lång erfarenhet av att bedöma kreditrisk och vi har ett starkt och konkurrenskraftigt erbjudande som vi nu tar till marknaden” säger Dadmehr Fatehi, som är vd på Corpia.

Satsningen innebär att Corpia ger sig in på en marknad där de konkurrerar med aktörer som Qred och Froda på den svenska marknaden. Bolagets nya företagslån kommer att rikta sig mot småföretag och ska ligga på storleken 0,5-3 miljoner kronor, med löptider på 3 år.

“Vi har lagt oss i ett segment där det inte är så trångt på lånemarknaden. Det finns många alternativ för finansiering under 500.000 kronor. En konkurrent är DBT, men de ligger också lite över oss i storlek på lånen. Det finns aktörer inom vårt segment, men det är eftersatt”, säger Martin Bunge-Meyer, tillväxtchef på Corpia.

Styrkan i Corpia ligger, enligt Martin Bunge-Meyer, bland annat i deras långa erfarenhet inom segmentet och den kreditriskmodell som de har bygg upp med hjälp av AI.

I samband med nysatsningen har Corpia också rekryterat flera nya anställda på toppositioner i företaget. Däribland bolagets vd Dadmehr Fatehi, med en lång karriär inom SEB, och Martin Bunge-Meyer, som klivit in som tillväxtchef. Han har tidigare varit PR-chef på spelutvecklaren King.

Dessutom kliver Cecilia Ardström in som ny finanschef, hon har tidigare varit chef för kapitalförvaltningen på Länsförsäkringar och Folksam.

Under 2018 omsatte Corpia Group drygt 12 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 1,8 miljoner.

Läs mer