Sök

Abba-Björn: ”Take a chance on AI”’

AI

Björn Ulvaeus, en av fyra i Abba, filosoferar om AI. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Legendaren omfamnar tekniken – men lyfter ett varningens finger.

Björn Ulvaeus är framför allt känd för musiken. Hans band Abba har sålt 380 miljoner skivor – och uppträder idag som ”abbatarer” i London. Han ligger tillsammans med parhästen Benny Andersson bakom musikalsuccéer som Kristina från Duvemåla. Utöver det står han bakom Pophouse Entertainment som han har startat tillsammans med EQT-grundaren Conni Jonsson. Lite som en sidosyssla är han också debattör och har skrivit om populism, kontanter och Gud i stora svenska tidningar genom åren. 

Nu har han skrivit en ny debattartikel i Financial Times, där han citerar sig själv. ”Take a chance on AI”, rubriceras nämligen inlägget. Den handlar om att det finns ”en ny låtskrivare i stan, ännu mer nyfiken på att lära sig”. Han syftar alltså på artificiell intelligens. 

Teknikvänlige Björn Ulvaeus är märkbart imponerad av AI men han letar efter lösningar som kan skydda artister och deras skapelser när den nya tekniken rullar in. 

”Som en låtskrivare så skulle jag kunna överväga att låta Youtubes inkubator (eller andra AI-modeller) träna på mina alster om jag kunde prenumerera på en professionell tjänst – där en del av prenumerationen gick vidare till musikbranschen genom förlag och genom royalties. Det är självklart görbart och bör övervägas”, skriver Abba-legendaren. 

”Musik kommer att förändras, precis som samhället i stort, och förändringen är monumental. Ingen vet vad som väntar härnäst. Techbolagen kommer att pusha för att tjäna pengar och skala upp AI-modellerna snabbt, även om vi bara börjar förstå hur vi ska använda dem. Vi behöver se till att musikskapare både är skyddade och blir rättvist avlönade.”

Breakit har tidigare skrivit om hur musikbranschen försöker bemöta eller rent av mota den nya tekniken. Tidigare i år tecknade världens största skivbolag, Universal Music, avtal med den franska musiktjänsten Deezer för att komma åt musik skapad av bottar (och faktiskt också rena oljud från typ tvättmaskiner). Det har också kommit en uppsjö av AI-versioner av kända artister som musikbranschen ska hantera – och som artisterna själva försöker förhålla sig till. ABC News skrev bara häromdagen om en hiphop-duo som fick AI-versioner av sina låtar snodda av en fiktiv rappare, FN Meka. Den sistnämnde blev till på köpet nästan sajnad av ett skivbolag innan fans protesterade. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer