Sök

Musikjätten överens med Spotify-rivalen Deezer – ska stoppa miljardflödet till tvättmaskiner och oljud

Universal Music GroupDeezerStreaming

Professionella artister som Beyoncé och Harry Styles ska få mer – mer än en tvättmaskin. Foto: Montage/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Rena oljud” ska få mindre betalt än kända artister.

Världens största skivbolag, Universal Music, har tecknat ett avtal med den franska musiktjänsten Deezer. Målet är att omforma marknaden för strömmad musik. Mer pengar ska gå till professionella artister, vilket definieras som artister vars låtar strömmas minst tusen gånger i månaden. Dessa ska belönas dubbelt. Även artister och låtar som söks upp aktivt av användare ska generera dubbelt klirr i kassan. 

Det skriver Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till Financial Times

"Det är en massiv förändring av hur musikindustrin arbetar. Vi har 90 miljoner låtar och många av dem är bara oljud, bokstavligt talat, som ljudet av en tvättmaskin eller regn”, säger Deezers vd Jeronimo Folgueira

”Det är fundamentalt fel att en 30 sekunders inspelning av en tvättmaskin får lika mycket betalt som Harry Styles senaste singel."

Målet är att minska utbetalningarna till rena amatörinspelningar, botar och oljud. Investmentbanken Goldman Sachs har räknat ut att den typen av inspelningar drog in cirka 900 miljoner dollar i royalties förra året.

Universal Music uppges också föra samtal med andra plattformar som Spotify och Soundcloud för liknande förändringar där, skriver FT.

LÄS OCKSÅ: Gängkriminell berättar: “Har tvättat pengar via Spotify”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer