Sök

Så mycket tjänar anställda på Swish – vi har räknat ut lönen

Swishfintech

Urban Höglund tog över vd-jobbet på Getswish 2021. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Så hög lön har anställda på en av Sveriges populäraste tjänster.

Förra veckan publicerade vi på Breakit en stor kartläggning över lönerna i tech-Sverige – bolag för bolag. Rekordmånga företag har tröskats genom (hela 342 stycken) och fetast lönekuvert återfinns i bolag inom några av dessa tre kategorier: Bolag med bas i USA, SaaS (molnbaserade prenumerationstjänster) och finans.

Ett bolag som fallit i årets ranking jämfört med kartläggningen i fjol  – och som typ alla använder – är Swish. Bolaget, som egentligen heter Getswish, har tappat från 8:e till 15:e plats. Är det alla andra som fått påökt? Nej, riktigt så verkar det inte vara. På Swish som har ett 30-tal anställda har snittlönen faktiskt krympt med ungefär fem tusenlappar på ett år till 90.573 kronor. 

Förklaringen i ett så pass litet bolag kan hittas i detaljerna. Men det handlar inte om ett byte i topp, exempelvis. Urban Höglund tog över vd-rodret för Getswish redan 2021, då Anna-Lena Wretman lämnade för toppjobbet på Fundler

451 miljarder bytte händer

När Breakit skrev om Getswish i juni hade bolaget precis blottat korten för 2022. Och det var imponerande volymer. Totalt gjordes 918 miljoner betalningar till ett sammanlagt värde av 451 miljarder kronor – varav hälften var betalningar till företag, organisationer och föreningar. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan i fjol. 

Omsättningen ökade till 248 miljoner kronor från 210 miljoner kronor 2021. Rörelseresultatet steg samtidigt till 18 miljoner kronor från 11,2 miljoner året innan. 

Vill du få koll på lönerna hos över 342 techbolag i Sverige? Missa inte vår matiga kartläggning som du hittar här.

Så här gjorde vi lönekartläggningen

När vi satte igång med sammanställningen utgick vi från de bolag som Breakit har skrivit om under de senaste åren och som vi sedan bevakar regelbundet. Vi tog sedan bort de bolag som har färre än tio anställda.  

I nästa steg hämtade vi personalkostnaden från resultaträkningen i den senast tillgängliga årsredovisningen, i möjligaste mån från koncernredovisningen. Från summan för personalkostnader drog vi av för sociala avgifter samt en schablon för övriga personalutgifter. I vissa fall hämtade vi lönekostnaden från årsredovisningens notverk. Därefter delade vi summan med antalet anställda i snitt under den aktuella perioden, och därefter med tolv för att få fram en månadslön. 

Då fick vi fram en schablonmässig bedömning om den genomsnittliga månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga något högre eller något lägre beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.

Läs mer