Sök

Så många miljarder swishades förra året (jättemånga) – och det blir några miljoner kvar till bolaget också

Getswishfintech

Urban Höglund tog över vd-jobbet på Getswish 2021. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

451 miljarder kronor. Det är så mycket pengar som bytte händer i fjol via Swish. Nu har bolaget bakom tjänsten som i stort sett alla svenskar använder lämnat rapport för förra året – och det tickar uppåt för Getswish.

Getswish är bolaget bakom en av Sveriges mest använda tjänster – Swish. Mer än 8 miljoner användare har appen som förenklar sådant som pengaöverföringar mellan privatpersoner och betalningar hos e-handlare med ett dussin anslutna banker. Till exempel har fintech-jätten Klarna inkluderat Swish som ett alternativ i deras utcheckning. 

En blick i årsredovisningen avslöjar föga förvånande imponerande volymer. Totalt gjordes 918 miljoner betalningar till ett sammanlagt värde av 451 miljarder kronor – varav hälften var betalningar till företag, organisationer och föreningar. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan i fjol. Under de sista månaderna på året var det till och med så att swishandet till just företag, föreningar och organisationer var större än det till privatpersoner.

Bolaget ser inte heller en hejd på tillväxten med tanke på den digitala utvecklingen, enligt rapporten. 

Så till tillväxten. Här är några hårda nedslag från rapporten: 

  • Omsättningen ökade till 248 miljoner kronor (210 miljoner kronor).

  • Rörelseresultatet steg till 18 miljoner kronor (11,2 miljoner kronor)

  • Rörelsemarginalen landade på 7 procent, vilket kan jämföras med 5 procent i fjol och en negativ marginal 2020. 

Urban Höglund är ny vd för Getswish sedan 2021, då Anna-Lena Wretman lämnade för toppjobbet på Fundler. Han har tidigare arbetat på Handelsbanken, Visa och betallösningsbolaget Ecster. 

Läs mer