Sök

Vanja Wikström om World of Alidia: "Det är ett gift – vi har blivit motarbetade från början"

World of AlidiaNFT

Vanja Wikström och Niklas Malmqvist, grundare World of Alidia. Foto: Press/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Man kunde höra syrsorna. Så beskriver en källa som köpte NFT:er från World of Alidia tystnaden från grundarna under våren och sommaren – innan beskedet att satsningen gick omkull.

Medan hon och många med henne väntade svar på vad som hände och var pengarna tog vägen fick de ta del av grundarduons nya renoveringsprojekt på Gotland.

”Det är klart att det sticker i ögonen.”

Vanja Wikström och Niklas Malmqvist har en helt annan version av händelseutvecklingen. De säger att de har slitit hund och varit ärliga men har varit motarbetade från början där ”gift” och ”konspirationsteorier” till slut fick fäste i communityt de byggt upp.

”Det har varit som ett mini-drev.”

I helgen gick Vanja Wikström ut på sin blogg och bekräftade: World of Alidia kommer inte bli av. Åtminstone inte den ambitiösa tappning som hon tillsammans med sambon och medgrundaren Niklas Malmqvist målade upp när de sålde in sina NFT:er för lite mer än ett år sedan och som skulle ge kvinnor ett snabbspår in i en mansdominerad techbransch. 

Ingen fysisk hub, inget nätverk, inget trendingt coworkingkontor och som lök på laxen, sålda NFT:er som tappat ordentligt i värde. Användarna hade betalat tusentals kronor och fått livslånga medlemskap i ett community som lades ner efter mindre än två år. 

Beskedet ska ha föregåtts av en frustration från besvikna NFT-investerare. 

Enligt en källa som Breakit pratat med fick investerare svar från grundarna först efter intensiva spekulationer på nätet, både på mer ljusskygga forum som Flashback och på World of Alidia:s sociala kanal på Discord – ett svar som enligt källan både kom för sent och var ihåligt (och där Disordkanalen stängdes ner då den blivit en ”otrygg plats”). 

”Jag blev inte så arg för att investeringen föll, det är som att göra en högriskinvestering på börsen men de [grundarna reds.anm] har tryckt på att det funnits transparens i bolaget och när det har kommit frågor så har de inte fått några tydliga svar”, säger källan som vill vara anonym. 

Hon anade oråd redan under det andra halvåret i fjol, när satsningarna började dra ut på tiden och användare i en Ask me Anything ville veta var pengarna hade gått. Svaret var investeringar och marknadsföring, men inget mer specifikt än så, hävdar hon. 

Under våren och sommaren har det varit locket på från World of Alidia-grundarna, enligt källan.

”Det har varit syrsor.”

Gotlandshuset

Samtidigt har Vanja Wikströms och sambon Niklas Malmqvists fokus alltmer riktats mot ett nytt hus på Gotland som ska renoveras och som fått ett eget Instagramkonto. När de tog ledigt under sommaren växte frustrationen. 

I mitten av augusti ska även Vanja Wikström ha skrivit att hon inte kunde lägga så mycket tid på World of Alidia då hon inte kunde jobba gratis. 

”I takt med att projektet dör ut så ökar uppdateringarna om renoveringen av Gotlandshuset. Det blir märkligt”, säger investeraren. 

De skulle ha varit öppna med att det sket sig

“Vi får en stängd dörr och de har sin bästa sommar någonsin, enligt deras Instagram. Det har kanske inte med varandra att göra men det är klart att det sticker i ögonen”.

Hon säger att förtroendet för grundarduon är skadat.

“Min fasta övertygelse är att de ville göra något kul, men sättet som de har hanterat det gör det till en scam”, säger hon. 

”De skulle ha varit öppna med att det sket sig. Vi har inte heller fått någon ursäkt utan bara fått höra att vi ska vara stolta.”

Även om NFT-marknaden kan gå upp igen så tror investeraren att World of Alidia:s NFT:er är brända. 

“Har det här skötts illa? Ja, väldigt”.

”Nådde inte ens en tiondel”

Visionen blev inte som grundarna hade målat upp. De man riktade sig mot var framför allt kvinnor men World of Alidia skulle också jobba mot NFT-nybörjare. Affärsmodellen byggde på medlemsintäkter men istället för de 30 miljoner kronor som Vanja Wikström och Niklas Malmqvist hoppades få in blev det en omsättning på 2,7 miljoner kronor 2022.

Vanja Wikström svarar på Breakits frågor på högtalartelefon. Sambon Niklas Malmqvist är med och flikar in då och då. 

Du pekade i ditt inlägg på NFT-kraschen som en av de utlösande faktorerna, tillsammans med OpenSeas beslut att sluta ge royalites på NFT:er som säljs på andrahandsmarknaden. Men hade ni inte räknat med att NFT-marknaden var rätt osäker när ni begav er in?

”Nja. Man måste komma ihåg att när vi startade det här projektet så hade vi på ett privat plan så varit engagerade i NFT-världen i flera år. Då befann vi oss på en marknad där projekt sålde slut på tiotusentals NFT:er på tio minuter. Det var oavsett om projektet hade en vettig vision, ett bra team eller ens fin konst”, säger Vanja Wikström.

”Det har gått upp och ner massor av gånger. Och det är klart att vi hoppades att det skulle studsa tillbaka. Det trodde vi hela vägen till hösten 2022”, säger hon. 

Hon beskriver en ny verklighet där det blev omöjligt att hitta nya medlemmar och där man försökte göra insatser för att locka in internationella medlemmar. 

”Vi fick in under en tiondel av det vi hade hoppats på, det är inte en jättebra start. Men vi försökte och försökte och försökte och communityt blev tommare och tommare på folk.”

Vid peaken hade World of Alidia runt 900 holders, det vill säga personer som investerat i bolagets konst och vision. 

Vad hade ni för beredskap för kristider när ni började – hade ni ett sådant tänk?

“Vi hade en plan A och plan B. Visionen var den där första fysiska mötesplatsen. Hela idéen var att ge kvinnor ett försprång in i en techbransch som är mansdominerad och såg en möjlighet att kunna göra det på ett enkelt, lättillgängligt och roligt sätt. Man skulle få ett jättefint konstverk och kunna nätverka och lära sig på vägen, lära sig om Web3. Och när våran mint var så trög och inte alls gick så bra som vi hade hoppats på då fokuserade vi på den andra delen av vår road map, alltså projektets vision som man har för att berätta om varför man ska satsa på det. Där hade vi också en digital version av den här mötesplatsen. Vi insåg att det inte skulle finnas kapital till den här fysiska mötesplatsen.”

World of Alidia beskriver det digitala spåret – ett eget metaversum – som även det allt mer utmanande än entreprenörerna hade trott. 

”Vi har alltid haft så himla höga ambitioner, det är väl det. De höga ambitionerna var väldigt svåra att möta om man inte har tonvis av kapital.”

Ni ville få in 30 miljoner i starten. Var det rimligt, med facit i hand?

”Såhär i backspegeln så skulle vi absolut ha varit tydligare med att en road map är en vision och vi hade många nybörjare som inte hade erfarenhet av det. Vi skulle ha varit tydliga med att en roadmap kan formas och genomföras först när man hade kapitalet. För oss som alltid har varit egenföretagere så är det självklart att det inte går att göra något med luft, alltså utan kapital.”

Medlemmarna stod för kapitalet och medlemmarna var alldeles för få. 

Vad har de pengar som ni fått in genom medlemmarna använts till?

”De har använts till att driva projektet.”

”Vi har byggt ett metaversumgalleri från grunden som är 96 procent klart.”

Vanja Wikström radar upp flera kostnadsposter; Att anlita konstnärer, att bygga ett metaversumgalleri från grunden, en World of Alidia-weekend med fest, workshops och gratis mat, specialdesignade guldhalsband som skickats ut gratis, spelkvällar, upplevelser, digitala workshops och marknadsföring för projektet i form av t ex influencerluncher, PR-byår och reklamfilmer. 

”Vi har gjort väldigt många saker för de här pengarna. Jag är medveten om vad det är för typ av märkligheter som florerar men folk har glömt bort att saker kostar. Det kostar att ha ett tvådagarsevent med allt gratis, musik och workshops. Det kostar att göra specialdesignade guldhalsband. Och det kostar att ha anställda. Vi har haft ett ganska stort team.”

Som flest var det åtta personer som arbetade med projektet. 

”Jag tar det”

Det var för ett år sedan som World of Alidia förstod att plan A skulle spricka men bara för några dagar sedan som även plan B gick i sank. 

”Vi hade tänkt fortsätta driva det här men jag antar att du är medveten om de utomstående krafter som försökt påverka projektet sedan dag ett, vilket är väldigt väldigt tråkigt?”

Vad menar du då? Har ni känt er motarbetade?

”Ja, jag vill inte ge det som en ursäkt utan mer som en förklaring men redan när jag presenterade det här projektet i mina kanaler så startade en Flashbacktråd som tyckte vi var värdelösa och som skrev rasistiska och sexistiska kommentarer om konsten”, säger Vanja Wikström.

”Det som hänt sedan är att de har lagt väldigt mycket tid och energi på att skapa konspirationsteorier som tyvärr letade sig in i vårt jättefina community och gjorde att det började ifrågasätta oss och var pengarna hade gått vilket gjorde att vi försökte bemöta det och vara så extremt transparenta. Förra hösten publicerade vi budgeten i Discord och vi hade en live-utfrågning där vi svarade på allt, allt, allt och det enda som hände var att det blev mycket värre.”

De har lagt väldigt mycket tid och energi på att skapa konspirationsteorier

Vanja Wikström säger att syftet har varit att kantra projektet och att det för några dagar sedan tog ny fart igen. Hon säger att man redan har förklarat allt men inte orkar igen.

”Det finns inget konstigt och vi har förklarat var pengarna har gått.”

Sedan i januari har grundarparet jobbat gratis med World of Alidia, berättar hon. 

”Men det blir omöjligt att gå på bensinångor och ge så mycket tid och energi som vi har lagt när allting ändå bara misstolkas och förgiftas.”

”Jag ville så gärna att det här skulle bli det här kvinnoprojektet som gav kvinnor ett försprång in i web3 och som var den här fina mötesplatsen som vi hade i början. Jag vill inget hellre än det. Och jag förstår dem som är besvikna för vi har inte lyckats leverera det vi hade visionen att göra. Jag tar det.”

"Ett mini-drev"

Vanja Wikström säger att hon inte är rädd för kritiken.

”Men när det börjar handla om så här vansinniga teorier som att vi har tjänat så mycket pengar och köpt ett hus för pengarna då kan jag inte nedlåta mig att ta i det”, säger hon och fortsätter: 

“Vi har omsatt 2,6 miljoner och för vissa låter det säkert jättemycket. Men har man det minsta företagserfarenhet och ser till vad vi faktiskt har producerat på de här 16 månaderna och hur många som varit anställda, så många konsulter och så vidare, då ser man att de här pengarna äts upp ganska snabbt. Det finns ingen möjlighet att vi skulle ha tagit ut någon slags vinst och lagt in i ett hus. Det är befängt.”

Niklas Malmqvist säger att grundarna har gjort flera insatser för att försöka aktivera communityt under våren, att det varit motigt att engagera användarna kring NFT:er. På botten var det en handfull aktiva användare i Discord-kanalen. En del av intäkterna skulle gå till forskning om den kroniska sjukdomen ME som han är drabbad av, en sjukdom där ett av symptomen är stor trötthet. 

Finns ingen möjlighet att vi skulle ha tagit ut vinst och lagt in i ett hus, det är befängt

”Det ska inte vara fokus på detta men det här är första sommaren på fem år där jag inte ligger på en säng ensam hemma. Det är klart att det spelar in, att vara i ett nytt hus med familjen”, säger han. 

”När folk blir besvikna så letar de efter någon att skylla på och jag förstår den psykologin. Men jag blev chockad och förvånad över hur snabbt personer tog till sig av konspirationsteorier som inte har en grund eller sanning. Men jag förstår att det sticker i ögonen för den första gången det här kom upp var när vi hade köpt huset och gick ut med det på bloggen.”

Han säger att det är två saker som har sammanfallit som inte har något med varandra att göra. 

”Folk som redan har tvivel och tycker att ‘det inte går så bra det här projektet’ –  när de ser att vi har ett nytt hus och en bra sommar då tänker de: ”Det ska de inte få, för de måste ju jobba för att våra pengarna ska bli värda någonting’. Det blir så hårt när vi känner att vi har jobbat så mycket vi kan, lagt ner egna pengar och känt att vi jobbat gratis”, säger Niklas Malmqvist och liknar det vid ett ”mini-drev”. 

”Det här har vi kämpat med sedan start”, fyller Vanja Wikström i. 

Vanja Wikström säger att NFT-marknaden just nu är död men hon hoppas att de NFT:er som togs fram och såldes till medlemmar kommer ha ett värde framöver, som samlarobjekt. 

”Jag vill inte stänga några dörrar och säga att vi inte kommer erbjuda utility igen. Det är det som har hänt. Vi kan inte erbjuda det i dagsläget för att vi inte har några pengar i projektet”, säger hon.

World of Alidia kommer att lagra NFT:erna ett par år framöver och målet är att kunna hålla dem på ett eller annat sätt för all tid framöver, säger Niklas Malmqvist. 

”Det är visionen och det tror jag att vi kommer lyckas med om några år.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer