Sök

Vanja Wikströms NFT-projekt World of Alidia sålde livslånga medlemskap – lägger ner efter ett år: ”Jag är själv besviken”

World of AlidiaNFT

Vanja Wikström och Niklas Malmqvist. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vanja Wikström och sambon Niklas Malmqvist sålde NFT:er till kvinnor och nybörjare för tusentals kronor och lovade med sitt World of Alidia ett livslångt medlemskap med nätverk, event och yogarum på kuppen.
Men efter mindre än ett och ett halvt år lägger World of Alidia ner.

Grundarparet pekar på NFT-kraschen och säger att de helt enkelt inte fick den högt flygande satsningen att gå runt och köparnas pengar – omkring tre miljoner kronor – är slut.

NFT-projektet World of Alidia skulle locka kvinnor, gärna nybörjare, till blockkedjan. Digitala konstverk skulle säljas för 3000 kronor och köparen skulle inte bara spekulera i värdet på NFT:er. Det skulle även ingå ett livslångt medlemskap med workshops, evenemang, coworking-space, yogarum och lounge för alla investerare. 

Det har gått 16 månader sedan World of Alidia (WOA) presenterades för Breakits läsare

I april förra året sa grundarparet – influencern och entreprenören Vanja Wikström och hennes sambo Niklas Malmqvist (som ligger bakom Youtube-kanalen LekisTV) – att de satte hela sitt rykte på spel med satsningen men att World of Alidia var ett passionsprojekt som kombinerade konst, community och teknik. 

“Vi är supertransparenta med vilka vi är och vad vi gör. Vi sätter hela vårt rykte, personligt och yrkesmässigt på spel. Det är ett enormt ansvar att få med människor att köpa det här”, sa Wanja Vikström. 

World of Alidia-grundarna hoppades att få in 30 miljoner kronor i ett första steg. En del av intäkterna skulle gå till forskning ME (myalgisk encefalomyelit).

Många NFT-projekt hade redan tappat i värde när World of Alidia lanserades. Kopplingen till krypto var inte heller helt okontroversiell. Men Vanja Wikström slog ifrån sig kritiken.

“Hade jag som profil sagt att jag har tagit fram en väska med det här märket för 3000 kronor som folk köpte. Då hade jag inte blivit ifrågasatt alls tror jag. Vad får du då? En väska som direkt faller i värde, här får du allt det andra och något som kan öka i värde också.”

I dagarna har det börjat tisslats och tasslats om World of Alidias status. Instagramkontot Bloggbevakning uppmärksammade hur båda grundarna plockat bort allt World of Alidia-relaterat från sina profiler i kanalen. I lördags gav Vanja Wikström beskedet på sin blogg, i ett inlägg titulerat ”Framtiden för World of Alidia”.

”Det här blogginlägget är väldigt kämpigt för mig att skriva, då jag vet att det kommer göra många av er besvikna. Jag är själv besviken”, skriver grundaren. 

Hon skriver att man inte lyckats få satsningen att lyfta trots ”oceaner av tid, kärlek och energi”. Det går inte att hitta några intäkter i den form som bolaget har drivits i, fortsätter hon.

”En totalkraschad marknad där ingen är intresserad av NFT:er” har också inneburit att man inte hittat nya holders, förklarar hon.

Värdet på World of Alidias NFT:er har rasat från 3000 kronor till några hundralappar.

”Jag vill att ni ska veta att vi verkligen försökt. Verkligen försökt”, skriver Vanja Wikström. 

Visionen om en fysisk hub blev heller aldrig verklig. Bolaget satsade då på plan B, en digital hub, och började bygga sitt Metaversum. Men det var ”långt mer utmanande än vi hade trott”, enligt World of Alidia-grundaren. 

Inlägget avslutas med att Vanja Wikström vänder sig till NFT-köparna och skriver att de bör känna sig stolta, ”stolta över att vara pionjärer”. 

2022 hade World of Alidia en omsättning på 2,6 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter finansiella poster på nästan 400.000 kronor.

LÄS MER: Vanja Wikström om World of Alidia: "Det är ett gift – vi har blivit motarbetade från början"

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer