Sök

”Inte som andra banker” – kulturen i SVB i skottlinjen efter kollapsen

Silicon Valley BankTechBank

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De allra flesta anställda jobbade fortfarande hemifrån. Det fanns en startup-kultur som förknippas mer med aktörerna man lånade ut till en med en traditionell bank.

Efter att en av de viktigaste bankerna i techsektorn – Silicon Valley Bank – kollapsat är kulturen både under lupp och i skottlinjen.

I helgen stängdes den amerikanska banken Silicon Valley Bank ner och amerikanska myndigheter gick in för att stoppa en vidare spridd banksmitta. Under dagarna som följt har pusslet börjat läggas i vad som egentligen gick snett för den 40-åriga banken. Var det den totala transparensen från ledningen kring att man behövde kapital som ledde till bankrusningen och kraschen eller finns det fler förklaringar?

Det har beskrivits som en ömsesidig kärleksrelation mellan tech och SVB – den 16.e största banken i USA – men det finns också de som pekar ut kulturen i SVB som ett problem, att den kaliforniska banken drevs mer som kundernas startupbolag än som en traditionell bank, skriver Financial Times

”Det kändes nästan som att jobba på ett universitetscampus”, säger en tidigare chef som tillägger att det veckovis gavs interna ”Ted talks” på ämnen som ”hur du säkerställer att du inte gör dig skyldig till mikroaggression”. 

Den bilden delas av en annan tidigare anställd: 

”Det var inte den rättframma, rulla upp ärmarna-kulturen som finns på Wall Street. Att jobba på SVB kändes mer som att arbeta på ett techbolag än en bank.”

Flera källor beskriver den här ”mjukare” kulturen med empati som ledord. En annan sidan av den kulturen var bolagets digitala policy efter pandemin. De flesta av bolagets 8500 anställda arbetade fortfarande på distans när banken kollapsade, skriver FT. 

Detta gällde även cheferna. 

Långt efter att Wall Street beordrat sina medarbetare att återvända till kontoren tillbringade SVB:s vd Greg Becker delar av sin tid på Hawaii. Ordföranden Mike Descheneaux flyttade till Florida och Laura Izurieta, bankens riskchef, var baserad i Washington. 

SVB gjorde stora investeringar i obligationer, vilket gjorde banken extremt räntekänslig när centralbanken Federal Reserve pekade ut en ny riktning för styrräntan i syfte att dämpa den stigande inflationen. Samtidigt hade banken en aggressiv expansionsplan för att bli en så kallad ”full-service bank”. Allt skedde medan bankledningen satt spridd över USA.

LÄS ÄVEN: Firmorna som (kanske) vill köpa SVB – svenskar hejar på

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer