Sök

Firmorna som (kanske) vill köpa SVB – svenskar hejar på

EQT VenturesCreandumriskkapital

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Flera tunga venture capital-firmor skissar på ett uppköp av Silicon Valley Bank.

Men det finns en stor stötesten: att få kunderna att återvända. Två svenska riskkapitalbolag vill hjälpa till att lösa det problemet.

I gruppen hittas mer än ett dussin venture capital-firmor och de har under de senaste dagarna diskuterat olika sätt att rädda hela eller delar av Silicon Valley Banks verksamhet, rapporterar Financial Times.

Andreessen Horowitz, Khosla Ventures och General Catalyst deltar i samtalen, enligt den brittiska finanstidningen som hänvisar till källor med insyn.

SVB, som nu förvaltas av amerikanska myndigheter, ses av många som en viktig komponent i det amerikanska, och internationella, ekosystemet kring techbranschen. Som finansiär, investerare och som rådgivare. Det är en av anledningarna till räddningsförsöket.

Utöver att ett övertagande skulle vara mycket komplext och tidskrävande finns det en stor stötesten. Många av SVB:s kunder håller på att att skaffa sig andra bankrelationer och frågan är, säger en källa till FT, hur många av dessa som i ett senare skede skulle vara beredda att flytta tillbaka pengar till den eventuellt återuppstående amerikanska banken.

Namnlista

Det är mot den bakgrunden som ett upprop cirkulerar i den internationella venture capital-branschen, som ett sorts stöd till SVB. I det tillhörande dokumentet, som är daterat den 10 mars, framhåller initiativtagarna att SVB varit en tillförlitlig partner till vc-branschen under många år. De firmor som har skrivit under lovat att försöka återuppta relationen med SVB – om någon vågar överta ägandet av banken.

“Händelseutvecklingen under de 48 senaste timmarna har inneburit djup besvikelse och oro. I händelse av att SVB blir uppköpt och kapitaliserad på ett lämpligt sätt, skulle vi vara mycket stödjande och uppmuntra våra portföljbolag att återuppta deras relationer med banken”, heter det i dokumentet.

Sent på måndagskvällen svensk tid hade 648 olika venture capital-aktörer skrivit under uppropet. Breakit har noterat två svenska namn på listan: Creandum och EQT Ventures.

Att vc-firmorna nu överväger att rädda SVB kan ses som ironiskt med tanke på att vissa av dem uppmanade sina portföljbolag att ta ut sina pengar från banken i Kalifornien, uppmaningar som åtminstone bidrog till den snabba kraschen i slutet av förra veckan. Noterbart är att finansmannen Peter Thiels Founder fund, som var en av firmorna som uttryckligen beordrade sina bolag att ta ut sina pengar, inte deltar i räddningsförsöket.

Ett av alternativen som diskuteras är de intresserade aktörerna bildar ett konsortium som sedan få genomföra affären. VC-firmorna sägs vilja få in investeringsbolaget Apollo Global Management som har erfarenhet av att investera i finansbranschen. Varken Apollo eller några av de andra påstått inblandade aktörerna vill kommentera saken. 

Läs mer