Sök

KRÖNIKA

HANNA ÅKESSON: Du har fel Daniel Ek, människan är ingen bil

Prima MateriaNeko Healthmedtech

Breakits Hanna Åkesson om Daniel Eks nya medtech-satsning. Foto: Press/Daniel Ivarsson/Montage

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Daniel Ek vill ge mig svaren på allt som kan vara fel med min kropp. Men frågan är – vill jag verkligen veta?

Vi ska besiktiga våra kroppar som vi besiktigar våra bilar. Det säger Daniel Ek i samband med lanseringen av sitt nya medtech-bolag Neko Health. I dagarna slås dörrarna upp till Nekos första mottagning i Stockholm där personer ska scanna sina kroppar och blodkärl. Hela 50 miljoner datapunkter kan utläsas under åtta sekunders kroppsscanning. 

Jag kan inte få bort bilden från mitt inre av en oändlig pappersström som matas ut från maskinen om allt som är avvikande och potentiellt fel med min – upplevt friska – kropp. 

För det är just det. Grundtanken i Neko Health är att vården ska vara proaktiv och inte reaktiv. Det betyder att det är den friska som är patient hos Neko, inte den sjuka. Som på den årliga bilbesiktningen. 

Problemet är att människor inte är bilar. Bilar tillverkas med syfte att vara stöpta i exakt samma form och ska inte avvika många millimeter från perfektion när de rullas ut från fabriksgolvet. 

Det är väl inte så vi ser på människor?

Alla avvikelser som kan upptäckas i en människokropp behöver inte betyda sjukdom. När allt som avviker från det normala ska listas riskerar vi att skapa en väldigt snäv bild av vad en människa ska vara. Spannet för vad som är en normal kropp krymper. Perfektion är för de flesta ouppnåelig. Vem duger?

Jag är bara en lekman i det medicinska fältet. Det kan inte nog understrykas. Det är klart att alla tidiga upptäckter av potentiell fara är eftersträvansvärda. Jag kan bara hänvisa till en tidig vetenskaplig översyn av industrin hälsokontroller som visar att de varken minskar sjuklighet eller för tidig död. Det de gör är att skapa fler diagnoser och skicka fler personer till vården som efter covid redan är extremt hårt belastad. 

Tiden får utvisa om det Daniel Ek och medgrundaren Hjalmar Nilsonne har utvecklat på fyra år är helt revolutionerande i fältet eller om resultatet är jämförbart med att ta blodtrycket på vårdcentralen eller gå till en helt vanlig hudläkare. 

Daniel Ek säger i lanseringsintervjun att han vill reformera hela sättet som vården fungerar på.  

”När jag började titta på det här insåg jag att sjukvårdskostnaderna i hela västvärlden håller på att explodera”, säger han. 

I Sverige har de ökat med över 50 procent de senaste två decennierna. 

”Det är ohållbart”, säger Daniel Ek.

Vill Daniel Ek rädda den svenska sjukvården så riskerar hans Neko Health också att göra den en björntjänst med fler oroliga människor som söker sig till vården utan egentlig anledning. 

Det är självklart att man vill veta i vilket fysiskt skick man är. Bär jag på en dold sjukdom? Är jag normal?

Frågan är väl om man blir nöjd med resultaten. I vården kan en läkare, med all sin erfarenhet och expertis, avfärda mina hypokondriska tendenser med ett ”det är inget större fel på dig”. Det duger för mig och är en skön huvudkudde om natten. 50 miljoner datapunkter om mitt hälsotillstånd? I’m not so sure.

LÄS MER: Nu lanserar Spotifygrundaren sin nya satsning – vill att du skannar din kropp

LÄS MER: Experterna varnar för Daniel Eks nya bolag: “Onödiga utredningar” av friska personer

Läs mer