Sök

Nu lanserar Spotifygrundaren sin nya satsning – vill att du skannar din kropp

Neko HealthAIHälsa

Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Daniel Ek tar klivet in i sjukvården och lanserar sin nya storsatsning Neko Health.

Tillsammans med medgrundaren Hjalmar Nilsonne vill han förändra attityderna till hälsa.

Det innebär bland annat att de vill att du ska besiktiga din kropp som du besiktigar din bil.

Han har reformerat hela musikbranschen. Nu ska han göra detsamma för vården, heter det. I ett pressmeddelande berättar Spotify-grundaren Daniel Ek om ambitionerna för helt  nya satsningen Neko Health, ett bolag som ägs av Daniel Eks investmentbolag Prima Materia.

På torsdagsmorgonen lanserades nysatsningen och i samband med det öppnar den första mottagningen i Stockholm. Där kommer patienten kliva in i en stående cylinder med nio kameror och sensorer som fotograferar och skannar. På åtta sekunder genereras 50 miljoner datapunkter som visar personens hälsoläge.

Det är inte den sjuka som ska söka sig till Neko Health. Tanken är att vården ska vara proaktiv istället för reaktiv, enligt grundarna. 

Daniel Ek jämför med att sköta om sin bil, att vi i Sverige har haft obligatorisk bilbesiktning sedan 1965. 

”Vi måste kolla våra bilar så att de inte går sönder. Men i vården är vi helt okej med att du kraschar fullständigt, först då kollar vi på det”, säger han i pressmeddelandet.

Neko Health föddes 2018 i samtal med Hjalmar Nilsonne, då vd för energiappen Watty. De landade i slutsatsen att det går att inspektera våra kroppar på samma sätt som vi inspekterar våra bilar. 

I fyra år har nu Hjalmar Nilsonne, som tar vd-rollen i bolaget, arbetet med lösningen på hur man gör det. Det har han gjort tillsammans med ett trettiotal läkare och ingenjörer. 

”Att tidigt upptäcka och förebygga allvarlig sjukdom skulle innebära att vi kan undvika både det mänskliga lidande och de höga samhällskostnader som svår sjukdom innebär. Med vår teknik och AI är den framtiden nu en möjlighet. Detta kan vara grunden för en helt ny era inom vården", säger Hjalmar Nilsonne.

En helkroppsskanning av kroppen ska enligt bolaget ta en kvart och är möjligt för den som är beredd att betala 2000 kronor. 

LÄS MER: HANNA ÅKESSON: Du har fel Daniel Ek, människan är ingen bil

LÄS MER: Experterna varnar för Daniel Eks nya bolag: “Onödiga utredningar” av friska personer

LÄS MER: Sålde slut på alla läkartider direkt – grundaren svarar på kritiken: "Patienten väntar inte"

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer