Sök

Karolina Eng ska utmana Gubbe – med nya tjänsten Camigo: ”Finns potential att göra något riktigt bra”

Camigo

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu finns det en ny spelare på marknaden som vill matcha äldre med unga. På vd-posten sitter Karolina Eng som tidigare varit med och utvecklat flera ledande tjänster inom läxhjälp och barnpassning.

Vi på Breakit har flera gånger skrivit om ”agetech”-tjänsten Gubbe, en finsk startup som matchar äldre med unga personer för enkla sysslor eller bara lite sällskap. Bolaget som omsatte 1,1 miljoner euro 2021 och hade ett samarbete med Isabella Löwengrip tog i fjol in 42 miljoner kronor i nytt kapital

Nu står Gubbe inför en match om den svenska marknaden. En ny konkurrent har gett sig tillkänna. Det nya bolaget heter Camigo och har grundats av Victoria Park-medgrundaren Marcus Jönsson och Karolina Eng, som också klivit upp på vd-posten. 

Karolina Eng har tidigare varit med och utvecklat två av Sveriges ledande företag inom barnpassning och läxhjälp, My Nanny och Allakando. 

”När jag träffade Marcus så kände jag att vår gemensamma erfarenhet hade potential att göra något riktigt bra”, säger hon till Breakit två dagar efter lanseringen.  

Affärsidén bakom Camigo är att matcha en ungdom med en äldre för sociala aktiviteter och ökad livskvalitet. Ambitionen är inte unik. Men där Camigo ska sticka ut är i gediget förarbete och forskning. Alla unga anställda – så kallade ”camigos” – blir utbildade, certifierade och försäkrade. Utbildningen har satts samman av ett vetenskapligt råd och bygger på de fyra pelare för ett hälsosamt åldrande som Folkhälsomyndigheten identifierat: Social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor och meningsfullhet.

Affärsmodellen grundar sig på en abonnemangstjänst och vänder sig primärt till privatpersoner.

Aktiviteterna ska skräddarsys efter önskemål. ”Den äldre kanske längtar efter ett parti schack, en tur till kolonin eller bara ett härligt samtal om nuet”, heter det i ett pressmeddelande. 

Camigo skapar själva matchningen mellan ung och äldre samt tillhandahåller en portal för alla anställda. Där kan de söka uppdrag och avlägga rapport för varje möte, rapporter som även skickas till anhöriga. Efter matchningen är det ”camigon” och den äldre eller dess anhöriga som upprätthåller kontakten. 

Finns det ingen teknisk portal för de äldre eller deras anhöriga där de till exempel kan ge feedback på mötena?

”Nej, vi har inte det. Vi har varit oroliga för att det skulle bli för tekniskt. Men så klart följer vi kontinuerligt upp hur det går och stämmer alltid av om det känns bra.”

Anhöriga och äldre kan höra av sig till en kontaktperson på Camigo vid behov, säger Karolina Eng. 

”Vi har valt att gå på det mer personliga spåret.”

Camigo har fram till lanseringen finansierats av ägargruppen. Det uppger bolagets grundare i ett skriftligt svar till Breakit. 

”Investeringen i utvecklingen av tjänsten hittills uppgår till ungefär fem miljoner. Då intresset för en tjänst som denna både i Sverige och internationellt är stort planerar Camigo dock under 2023 att gå en större kapitalrunda som ett led i vår tillväxtplan.”

Målsättningen att etablera Camigo i hela Sverige för att sedan att expandera till andra länder. Just nu är rekryteringen av ungdomar igång på orter över hela landet. 

Camigo bedömer marknaden för matchningstjänster inom agetech som stor och hänvisar till det amerikanska bolaget Papa som tog in 150 miljoner dollar i finansiering för ett år sedan, med miljardvärdering. 

”Vår vision är att vi ska växa rejält med skarp tillväxttakt. Planen är att efter lansering i Sverige gå vidare till norra Europa. Det finns ett stort behov för den här typen av tjänster.”

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

 

Läs mer