Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gubbe siktar mot Storbritannien – plockar in 42 miljoner

Gubbes team, liksom grundarna Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen. Foto: Press

Tillväxtmålen är aggressiva för finska Gubbe. För ett år sedan klev de in i Sverige och nu fyller de på kassan för att fortsätta sin expansion ut i Europa.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den finska startupen Gubbe storsatsar i Sverige med sin tjänst som kopplar ihop unga med äldre som kan behöva umgänge eller hjälp med olika saker. Bolaget växer snabbt och omsatte 1,1 miljoner euro under fjolåret. Planerna är däremot högtflygande, där medgrundaren Sandra Lounamaa berättar om målet att nå en omsättning på över 100 miljoner euro till 2024, med en tillhörande unicorn-värdering. 

För att ge bränsle till tillväxten har bolaget nu fyllt kassan med strax över 4 miljoner euro, eller cirka 42 miljoner kronor. Där en expansion till Storbritannien väntar härnäst.

“När vi tog in vår förra runda lovade vi att expandera till vår nästa marknad och att vi skulle skala upp vår teknik. Det har vi arbetat på de senaste tolv månaderna. Det som har gjort oss glada är hur engagerade unga i både Sverige och Finland har varit i att ansluta sig till tjänsten och arbeta med oss”, säger Sandra Lounamaa.

Bland investerarna i den senaste rundan finns Spintop Ventures, Tesi och Nidoco. Även de tidigare investerarna deltar, liksom affärsängeln och Cooler Future-grundaren Moaffak Ahmed

I år planerar Gubbe att öka omsättningen till 3 miljoner euro, eller drygt 30 miljoner kronor.

Ni siktar högt redan nu?

“Vi har ambitiösa mål. Det finns många som är aktiva på det här området. Men ingen som har hittat ett riktigt skalbart sätt att göra det här på. De flesta får därmed en väldigt begränsad effekt för sina insatser, men vår potential är enorm”, säger Sandra Lounamaa.

Vad är utmaningarna med att skala tjänsten?

“Det finns flaskhalsar kopplade till nya kunder, visst manuellt arbete i att onboarda rätt gubbe (unga som arbetar med tjänsten reds.anm.), kundtjänst och den typen av arbete. Det handlar om att hitta en bra balans i vår kärnverksamhet.”

Sandra Lounamaa berättar att bolaget tittar på flera marknader. Prioriteringen ligger först och främst på Europa, men även USA finns i blickfånget. Varje marknad kommer däremot med vissa utmaningar.

“Varje marknad har sina egna regleringar. Vi gör studier på varje marknad om hur det påverkar vår tjänst i varje nytt land. Men grunden ska alltid vara densamma och det är att samma person kontinuerligt ska genomföra besöken hos de äldre, det kommer alltid att vara samma överallt”, berättar medgrundaren.

Gubbe grundades 2018 av Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen. Huvudkontoret är placerat  i Esbo utanför Helsingfors och sedan 2021 finns Gubbe också i Sverige.

Läs mer