Sök

Efter sparpaketet och det nya kapitalet – så stor blev Klarnas förlust

KlarnaBetalningarkrediter

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Kredit- och betalningsbolaget Klarnas förlust förvärrades under våren.

Det visar den färska delårsrapporten.

Den rykande färska delårsrapporten visar att Klarna gjorde en rörelseförlust om nästan 6,2 miljarder kronor under det första halvåret 2022. Det är en försämring från motsvarande period 2021 då det var -1,8 miljarder. 

Det innebär att rörelseresultat för det andra kvartalet enskilt, det vill säga under april till juni, låg på cirka -3,7 miljarder. Det är en försämring från det föregående kvartalet, alltså de tre första månaderna, då resultatet var -2,5 miljarder kronor. 

Kreditförlusterna fortsätter öka

Noterbart är att engångskostnader för att genomföra de sparåtgärder Klarna aviserade i början av sommaren belastar resultatet för det andra kvartalet. Klarna säger att engångskostnader om totalt 582 miljoner kronor tyngde resultatet i det andra kvartalet, men specificerar inte hur mycket av de beloppet som avser avgångsvederlag och liknande.

"Vi har haft några år där tillväxt har prioriterats högt av investerare. Nu vill de förståeligt nog se lönsamhet. Vi har tvingats till några tuffa beslut för att säkerställa att vi har rätt folk på rätt plats, fokuserat på affärsmöjligheter som snabbare ska ta oss tillbaka till lönsamhet, och samtidigt stödja konsumenter och handlare i en svårare ekonomisk period", skriver Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski i onsdagens rapport. 

Kreditförlusterna, som ingår i rörelseresultatet, uppgick till nästan 2,9 miljarder under det första halvåret, och det kan ställas mot 1,9 miljarder motsvarande period 2022.

Kommer vara mer restriktiv med utlåning

​I rapporten antyder Klarnas vd att bolaget kommer att vara mer restriktivt vad gäller utlåning. Han betonar samtidigt att detta kommer att dröja innan denna nya inställning ger avtryck i resultaträkningen. 

"Vi har också sagt att vi kommer ändra vårt förhållningssätt till kreditförluster, som är en medveten konsekvens av hög tillväxt, vilka vi kommer ibland att låna ut något lägre belopp, till framförallt nya kunder, för att säkerställa att både de och Klarna fattar rätt beslut i en helt förändrad ekonomisk miljö", skriver han.

Rörelse​intäkterna under de sex första månaderna landade på 7,5 miljarder kronor, en ökning från 6,4 miljarder kronor första halvåret 2021, eller en tillväxt på 18 procent.

Det totala försäljningsvolymen som passerade Klarnas plattform, det mått som brukar kallas Gross Merchandise Volume eller GMV, ökade med 21 procent till motsvarande cirka 400 miljarder kronor. 

Klarna kunde i början av sommaren berätta att betalningsbolaget skulle få in 8,5 miljarder kronor i nytt kapital till en värdering som låg mycket lägre än de senaste åren rundor. Några veckor dessförinnan aviserade bolaget ett sparpaket som innebär att 10 procent av de anställda, eller cirka 10 procent av arbetsstyrkan, kommer att lämna bolaget. 

"Vi har utvärderat våra planer för 2022 och kommer att vidta ett antal försiktighetsåtgärder och förebyggande åtgärder för att möta de nya utmaningarna. Vi kommer fokusera än mer på de viktigaste värdeskapande faktorerna i verksamheten för att ytterligare öka tillväxten på huvudmarknaderna i USA och Europa, där vår marknadsposition ger oss betydande möjligheter", skriver Klarna i rapporten för det första halvåret. 

LÄS MER: MARTIN HÄVNER: Det finns ingen återvändo – Klarna måste säga upp ännu fler

Läs mer