Sök

Klarna säkrar kapital – får in nästan 8,5 miljarder

Klarna

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Efter månader av spekulationer nu är fintechbolagets finansieringsrunda klar.
Men värderingen slaktas brutalt.

Svenska fintechbolaget Klarna har tagit in motsvarande nästan 8,5 miljarder kronor (800 miljoner dollar) under en ny finansieringsrunda som värderar bolaget till 71,25 miljarder kronor (6,7 miljarder dollar).  Det framgår av ett pressmeddelande.

Det har flera gånger rapporterats i media om finansieringsrundan, främst på grund av den låga värdering som Klarna skulle få. Bolaget var värt så mycket som 45,6 miljarder dollar, motsvarande 485 miljarder kronor förra året. Totalt handlar det alltså om 413,75 miljarder som raderats ut de senaste året i värde.  Värderingen har rasat under 2022 till följd av de osäkra makroläget och högre räntor, vilket varit negativt för tillväxtbolag.

Klarna kommenterar också den lägre värderingen och påpekar att kapitalanskaffningen skett under "de kanske värsta omständigheter som drabbat aktiemarknaderna sedan andra världskriget".


Bolaget har under rundan backats upp av befintliga delägare som riskkapitalbolagen Sequoia Capital och Silver Lake. Även Klarnas grundare (Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth) uppges i pressmeddelandet investera i nyemissionen.  Även nya investerare som Abu Dhabis investeringsfond Mubadala samt Kanadas största pensionsbolag CPPIB är med i finansieringsrundan. 

Klarna avser att använda kapitalet till att primärt expandera i USA.

Läs mer