Sök

Tidigare Klarnachefen lanserar vårdapp – bara för kvinnor: ”Som det är nu duger inte”

Ester CareEstercareFemtech

Helena Graflund Lagercrantz och Lydia Graflund.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Podden blev en digital vårdtjänst – nu mjukstartar Ester Care.

Entreprenörerna har fått upp ögonen för att kvinnor upplever sina hälsoproblem som förbisedda i vården. Resultatet av det är en svensk femtechindustri som blomstrar.

Lydia Graflund förstod att det fanns en lucka att fylla när hon lämnade sitt toppjobb i techbranschen för att starta Gynpodden med systern Helena Graflund Lagercrantz, specialistläkare inom gynekologi och förlossningsvård på Danderyds Sjukhus kvinnoklinik.

Graflund är en rutinerad räv i techbranschen. De senaste åren har hon suttit på höga positioner i bolag som Nelly, Checkin och senast på betaljätten Klarna.

Hon är van att arbeta inom en regulatorisk marknad – en erfarenhet hon har nytta av nu, när hennes femtech-satsning går live. 

För en vecka sedan genomförde systrarna en soft launch av sin nya tjänst Ester Care, en vårdtjänst där kvinnor med klimakteriebesvär, PMS, endometrios eller frågor om amning kan vända sig till gynekologer, barnmorskor och sexologer för digital rådgivning och behandling. 

Lanseringen har gått bra med många nedladdningar och uppbokade läkarmöten, säger Graflund som dock är hemlighetsfull med de konkreta siffrorna. 

”Vi har inte ens börjat med marknadsföringen än”, säger hon. 

Ester Care – officiellt döpt efter feministen och journalisten Ester Blenda Nordström och inofficiellt döpt efter Helenas yngsta dotter – ska fånga upp kvinnor som har svårt att navigera i vårdsystemet och som riskerar att bli feldiagnostiserade med depression vid helt vanliga klimakteriebesvär. 

“Vi har försökt tänka, vad är det kvinnor behöver hjälp med? När du har fött ett barn till exempel så har du ofta bara ett uppföljningsbesök sedan är du on your own.”

Inte "one size fits all"

Hur sticker Ester Care ut i en uppsjö av femtech-appar och ”goda råd” på Instagram?

”Jag har saknat en vetenskaplig plattform där man kan få höra vad läkarna säger. Här handlar det inte om den typen av slutsatser som dras på ett individuellt plan, typ ‘sluta med kaffe så blir du gravid’. Det finns inte en one size fits all för kvinnors hälsa.”

Det finns en psykologiskt viktig aspekt i att så många delar sina erfarenheter, en känsla av ”gud vad skönt att inte vara ensam”. Men Lydia Graflund drar en röd linje vid självbehandling. För konkret hjälp från legitimerad personal har Ester Care en roll att fylla, säger hon. Och hon har ett konkret exempel. 

Den amningshjälp som tidigare funnits för stockholmarna, amningsmottagningen Amsak, läggs ner sista juni. Dit har många vänt sig för direkt hjälp. 

”Barnmorskor därifrån har hört av sig till oss. Tidigare har de bara kunnat hjälpa kvinnor i Stockholm. Nu kommer de kunna finnas i resten av landet. Det demokratiserar kvinnovården”.

Lydia Graflund vill inte ge någon fingervisning om de finansiella målen för Ester Care. Inte än.

Hon vill prata bättre kvinnovård – enligt henne en förutsättning för ett jämställt samhälle. 

”Vi vill få upp kvinnovård på agendan. Så som det är nu är inte good enough.”

Läs mer