Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Genombrott för Acast-grundarnas nya startup – poddhus hakar på

Måns Ulvesson och Karl Rosander på Acast.

Acast-grundarnas nya startup landar avtal.


Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I mars förra året lanserade Acast-grundarna Karl Rosander, Måns Ulvestam tillsammans med Markus Ahlstrand sin nya startup Sesamy. 

Målet med deras nya satsning var att hjälpa användare att styckköpa ljudböcker och e-böcker istället för att behöva binda upp sig på längre abonnemang. 

”Många förlag tycker de får för lite betalt för böckerna, och för de kunder som inte är storkonsumenter blir det väldigt dyrt att bara lyssna på en halv ljudbok i månaden när prenumerationspriset är 169 kronor på till exempel Storytel”, sa Måns Ulvestam till oss i samband med lanseringen.

Nu ger de sig in på en ny marknad, nämligen poddar. I, vad de själva beskriver som ett genombrott, har Sesamy tecknat ett avtal med den svenska Third Ear Studio. Poddbolaget är en sammanslagning av Just Stories, Soundtelling och danska Third Ear och ligger bland annat bakom titlar som Uppgång och Fall, Skuggland och har också producerat dokumentären Olof Inc om Olof Gustavsson. Bakom bolaget ligger bland annat producenten Carl Fridsjö. 

Avtalet innebär att android-användare kan köpa enstaka avsnitt, eller serier från Third Ear Group, utan att ha ett abonnemang. 

“Som ett av Sveriges ledande podcasthus är vi glada över att Third Ear Studio har köpt in på vår om en värld som tillhandahåller digitalt innehåll till användare utan att de behöver bindas till ett abonnemang”, säger Karl Rosander i ett pressmeddelande.

“För många människor tvingas välja mellan att lägga till sina prenumerationshögar eller innehåll de älskar.”

Det har annars varit en trend i poddsammanhang att många har gått mot exklusiva poddar där det krävs att man betalar för ett abonnemang för att få tillgång till allt material. 

Sesamy tog för ett år sedan in 44 miljoner kronor i riskkapital från GP Bullhound, Robert Ahldins investmentbolag Edastra samt Peter Dahlberg som grundade veterinärjätten Anicura.

Sesamy omsatte 660.000 kronor 2020 och gjorde en förlust på 256.000.

Läs mer