Sök

Poddbolagen går samman i Third ear studios – skapar nordisk grupp

SoundtellingJust Storiespodcast

Gänget bakom Third ear studios. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nya satsningen Third ear studios ska satsa på poddar i premiumsegmentet.

De svenska poddbolagen Just stories och Soundtelling gör gemensam sak med danska kollegan Third ear för att skapa en nordisk poddkoncern. Det nya namnet blir Third ear studios – med en vision om att bli “Europas främsta studio för high-end ljudberättelser”. 

Den gemensamma omsättningen under 2021 ligger den på omkring 25 miljoner kronor. Men redan nästa år är tanken att bolaget ska omsätta 45 miljoner kronor. 

“Vi vill att folk ska förknippa oss med samma kvalitetsstämpel som man förknippar med exempelvis HBO. Om det kommer från Third Ear Studio så ska det innebära kvalitet och program som är spännande, dramaturgiska och ambitiösa”, säger Just stories medgrundare Carl Fridsjö, som blir arbetande styrelseordförande i det nya bolaget. 

I samband med sammanslagningen plockar Third Ear Studios också in 6 miljoner kronor i kapital från H&M-arvingen Tom Perssons investeringsbolag Comade (som tidigare investerat i Soundtelling), liksom från film- och tv-bolaget Art and Bob. Rundan beskrivs som en mindre brygga inför en kommande större runda av Carl Fridsjö.

Tanken är även att bolagets poddar ska erbjudas genom prenumerationer via kanaler som erbjuder den möjligheten, där Apple, Acast och Naudio nämns. 

När Third ear studios lanseras bildas även ett dotterbolag i Norge. Totalt sysselsätter det nya bolaget idag ett 30-tal journalister och producenter. Vd för satsningen blir Soundtellings medgrundare Martin Johnson.

“Alla våra tre bolag har under sina år skapat starka relationer till lyssnarna – vi är en garant för kvalitet, och Third Ear Studio är ytterligare ett steg i att berätta de historier som kanske inte alltid kan få berättas någon annanstans”, säger Martin Johnson i ett pressmeddelande.

Att film- och tv-bolaget Art and Bob investerar i bolaget grundar sig enligt ett pressmeddelande från Third ear studios i ett samarbete där bolagets poddar framöver även ska kunna adapteras till film, drama och tv.

Bolagen som gör gemensam sak i den nya satsningen har tidigare gjort sig kända för poddar som bland annat Spår, En mörk historia och Slutna sällskap. 

Läs mer