Sök

Uniti i konkurs – grundaren fortfarande på jorden runt-resa

UnitiElbilar

Lewis Horne, vd Uniti. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sagan verkar vara slut.

I början av december kunde vi berätta om det svenska elbilsföretaget Uniti som var på randen till konkurs. Bolaget har satsat på att bygga en mindre elbil och tagit in mångmiljonbelopp i pengar från allmänheten i form av crowdfunding. 

Samtidigt som konkurshotet hängde över bolaget var vd:n Lewis Horne på en jorden runt-seglats och på hans Instagram-konto kunde man se hur han åt, seglade och njöt av livet.

Men strax därefter meddelade bolaget att de hade fått in de pengar de behövde för att överleva. Men något verkar ha gått snett. 

På fredagen sattes bolaget i konkurs av Lunds Tingsrätt. Något som sajten Carup var först med att berätta.

Av de handlingarna som finns tillgängliga på tingsrätten framgår att bolaget har begärt sig själva i konkurs eftersom de är på obestånd.

Bolaget marknadsförde sig via Mediamarkt och hade som mest, enligt Unitis egna uppgifter, förbeställningar till ett värde av 500 miljoner kronor. 

Vd Lewis Horne uppges fortfarande vara på seglats och hans båt ska för närvarande befinna sig i Karibien.

Uniti omsatte 2020 5,4 miljoner och gjorde en vinst på nästan 20 miljoner. Den vinsten kommer från att bolaget under året genomgått en rekonstruktion och fått flera stora skulder nedskrivna. Det var dock det enda året där Uniti gjorde vinst. 

Bolaget ägs till nästan 80 procent av bolag som Lewis Horne kontrollerar.

Texten uppdateras.

Läs mer