Sök

Mångmiljondonation, NFT:s och gratis boende – techprofilerna sluter upp för att stötta Ukraina

Ukraina
Therése Lindgren, Petter Stordalen, Patrik Arnesson och Lars Wingefors. Foto: Press / TT

Therése Lindgren, Petter Stordalen, Patrik Arnesson och Lars Wingefors. Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Värmländska spelentreprenören matchar mångmiljondonationen, Forza-grundarens NFT-insamling och räddad mat. Det är bara några av initiativen som svenska tech-profiler tagit för att stötta Ukraina.

Uppslutningen bakom Ukraina i deras kamp mot Ryssland har varit massiv. Varje dag kommer rapporter om nya sanktioner mot Ryssland, men även stöd i form av pengar, förnödenheter – till och med vapen, som går direkt till Ukraina. 

Men det är inte bara länder som sluter upp. Även folket har visat sitt stöd, det syntes inte minst när Swish slog nytt betalrekord under helgen – samtidigt som över 100 miljoner swishades till välgörenhet. 

Techvärlden står inte heller utan initiativ för att hjälpa. Under förra veckan kunde vi på Breakit fånga upp en rad reaktioner från entreprenörer och andra som visade sitt stöd för Ukraina.

Den här veckan fylls flödena av olika insamlingar och direkta åtgärder för att hjälpa människor i Ukraina. Här är ett axplock av vad vi har fångat upp.

It-konsultbolaget Consid har tillsammans med sina anställda samlat in 100.000 kronor till organisationerna War Child och SOS Barnbyar, där de också uppmuntrar andra företag att följa efter med egna insamlingar och dubblade insatser.

Värmlänningen Lars Wingefors speljätte Embracer Group har bestämt sig för att donera 1 miljon dollar, cirka 9,5 miljoner kronor, till humanitärt stöd åt Ukraina via bland annat Röda korset, SOS Barnbyar och ACT Alliance. Dessutom har Lars Wingefors själv bestämt sig för att personligen donera lika mycket pengar.

“För att stötta våra anställda och konsulter som är direkt påverkade av den här krisen”, heter det i ett meddelande från bolaget.

Influencern Therése Lindgren skapade nyligen rubriker när hon meddelade en lång kravlista som företag måste följa för att hon ska acceptera samarbeten med bolagen. Ett beslut som mer eller mindre stänger ute alla modebolag som sysslar med det som kallas för fast fashion.

Men Therése Lindgren har också visat sitt stöd för Ukraina genom att dela information om välgörenhetsorganisationer som arbetar med att stötta landets invånare under invasionen. Hon passar också på att informera alla som läser om Rysslands invasion att tänka på var informationen kommer från.

“Vi är många som vill göra något men det är svårt att veta vad”, skriver hon på Instagram och listar sedan organisationer som man kan vända sig till för att ge stöd.

Forza-grundaren Patrik Arnesson har i sociala medier lyft fram flera initiativ där han visat sitt stöd för Ukraina. Bland annat har han på Instagram skrivit om hur välkomnad han känt sig av Ukraina och hur han vill visa samma kärlek tillbaka. 

“Jag ber för mina bröder och systrar i Ukraina. Ni välkomnade mig med öppna armar och har gett så mycket kärlek. Kiev är den plats i världen där jag känt mig mest hemma, på grund av er kärlek. Jag ska se till att Sverige välkomnar er lika mycket som ni gjorde”, skriver han bland annat.

För att stötta Ukraina har han också startat en insamling där han via sin NFT-plattform Mauer.digital säljer NFT:er där 100 procent av intäkterna ska gå till välgörenhetsorganisationer som arbetar för att stötta Ukraina. Även framtida vidareförsäljningar av NFT:erna kommer att ge pengar till organisationerna. 

Miljardären Petter Stordalen går ut i sociala medier och berättar att hans Nordic Choice-hotell i Vilnius, nära den vitryska gränsen, ska ge gratis husrum åt flyktingar från Ukraina.

Frukträddarna Rscueds Truls Christenson söker också med ljus och lykta efter aktörer som kan ställa upp och skänka mat i olika form, efter att Måns Nordmark på Vidinge Grönt meddelat att de ska skicka en lastbil med förnödenheter till Ukraina.

“Låt oss göra vad vi kan”, skriver han på Linkedin.

Läs mer