Sök

Svenskarna swishade över 100 miljoner till välgörenhet – bara under helgen

SwishUkraina

113 miljoner – på en helg. Foto: TT/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Betalappen såg rekorddag när svenskarna skänker pengar efter Rysslands invasion av Ukraina.

Över 100 miljoner kronor har skickats till välgörenhet bara genom Swish sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Totalt har 113 miljoner skickats via appen, fördelat på 400.000 enskilda gåvor. 

“Behovet av hjälp i Ukraina är akut. Många organisationer är på plats och hjälper med vård, mat, husrum och andra livräddande insatser”, skriver Swish i ett pressmeddelandet.

Att så många svenskar slöt upp bakom Ukraina innebar också att Swish själva slog rekord för antalet gjorda betalningar under en och samma dag. Hela 4 miljoner betalningar gjordes nämligen under fredagen, där förra årets black friday tidigare var den dag som flest swishade på. 

“Den här gången var det alltså inte shopping utan välgörenhet som fick svenskarna att swisha”, konstaterar Swish.

Med de svenska storbankerna som ägare har Swish blivit en app som finns i de flesta svenskars mobiltelefoner idag. Och i pressmeddelandet manar Swish också till vidare donationer till en rad olika välgörenhetsorganisationer.

Swish skriver inte i pressmeddelandet hur mycket som har skänkts till just hjälporganisationer i Ukraina, utan bara hur mycket som har gått till välgörenheter generellt under helgen.

Läs mer