Sök

Miljardbudet föll – nu tappar pandemins succébolag Dynamic Code kraftigt: “Alltid vetat det”

Dynamic CodeHälsaCoronaviruset

Louise Nylén, ny vd på Dynamic Code

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det omskrivna testbolaget Dynamic Code omsatte både 54,9 och 7,7 miljoner kronor i det tredje kvartalet – beroende på hur man räknar.

Men klart är att resultatet faller rejält.

Nu vill Dynamic Code blicka framåt.

För bara några månader sedan var testbolaget Dynamic Code på väg att säljas i en affär där bolaget värderades till hela 1,5 miljarder kronor. Den affären föll till slut – i en något rörig historia

Nu avslöjar Dynamic Code, som bland annat backas av riskkapitalbolaget Backing Minds, hur det har gått för bolaget under årets tredje kvartal (juli till september) – och det är sjunkande intäkter som visas upp, som en följd av att affären med Folkhälsomyndigheten tillför bolaget allt mindre pengar. 

En förväntad utveckling enligt bolagets vd Louise Nylén.

“Vi har alltid vetat att det varit ett ettårsavtal. Sen har det blivit förlängt med ytterligare ett kvartal nu. Men det här har funnits i planen hela tiden”, säger hon och fortsätter:

“Vår kärnaffär är det vi säljer via vår egna e-handel, distributörer och digitala vårdgivare. Det är en affär som vi tror otroligt mycket på framåt. Vården behöver förändras i grunden och där skalar vi upp och investerar nu. Sen kommer det inte kortsiktigt att brygga intäkterna från avtalet med Folkhälsomyndigheten.”

Intäkterna faller

Intäkterna landade slutligen på 54,9 miljoner, vilket kan jämföras med 72,4 miljoner samma period året innan. Samtidigt visar bolaget också ett kraftigt försämrat resultat efter skatt på 1,7 miljoner kronor, jämfört med 22,4 miljoner tredje kvartalet 2020. 

Resultatet påverkas både av de minskade intäkterna relaterade till coronapandemin. Men också på grund av ökade kostnader till följd av bolagets satsningar.

“Vi är bland annat mitt inne i en etablering på marknaden i Storbritannien och vi ska gå in i ytterligare en marknad under 2022. Vi investerar stort för att bygga en nyckelspelare i Europa kommande fem åren”, säger Louise Nylén

Ni har visat stora vinster under både 2020 och 2021, hur ser prognosen ut framåt?

“Vi bedömer att vi når break-even i bolaget om ungefär två år. Men det ska alltså ses i ljuset av affären vi hade innan avtalet med Folkhälsomyndigheten.”

Under 2019, innan intäkterna relaterade till pandemin rusade iväg, hade Dynamic Code en omsättning på 18,5 miljoner och ett minusresultat på 19,3 miljoner. 

Vill bygga storspelare på området

Idag har Dynamic Code en kassa på 251 miljoner kronor och “muskler att bygga den ledande spelaren i Europa inom självprovtagning och diagnostik på distans”, som det går att läsa i kvartalsrapporten.

Eftersom att avtalet med Folkhälsomyndigheten utgör en så stor andel av intäkterna har Dynamic Code hela tiden lyft ut olika siffror för att förklara var intäkterna kommer ifrån. Här blir det lite siffertungt, men häng med nu.

Hittills i år, alltså under perioden januari till september, har Dynamic Code omsatt 290 miljoner kronor med ett resultat på 73,3 miljoner. Det kan jämföras med intäkter på 89,7 miljoner under januari till september under 2020.

Om vi skalar bort avtalet med Folkhälsomyndigheten, som blivit förlängt fram till och med mars 2022, från siffrorna får vi fram det som Dynamic Code själva kallar för kärnaffären. Den uppgår under tredje kvartalet i år till 10 miljoner kronor, jämfört med 9,4 miljoner samma period förra året. Där ingår dock fortfarande vissa av bolagets andra coronarelaterade intäkter.

Helt rensat för pandemirelaterade intäkter landade omsättningen på 7,7 miljoner under det tredje kvartalet Under perioden januari till september uppgick dessa intäkter till 19,3 miljoner.

Tillväxten i kärnaffären utan covidrelaterade intäkter var 15 procent mellan kvartalen, hur ser prognosen ut framåt?

“Vi har högt ställda mål, men också respekt för att vi driver förändring i grunden och skapar en ny marknad. Jag har inga specifika mål jag kan dela med mig av mer än att de är höga och vi har en stor tro på att vi kan vara med och påverka hur vården kommer drivas i framtiden.”

Största ägare i Dynamic Code är DC Partners Sweden AB, vilka utgörs av alla delägare som har investerat i bolaget via Pepins. Därefter kommer det techfokuserade riskkapitalbolaget Backing Minds, grundaren Anne Kihlgren, Six Sis AG och P.A.L.M venture capital.

Läs mer