Sök

Miljardbud på Dynamic Code – hajpat börsbolag lägger miljardbud

Dynamic Code

Sara Wimmercranz, Susanne Najafi och grundaren Anne Kihlgren.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det hajpade börsbolaget Aegirbio vill förvärva testbolaget Dynamic Code.

Köpeskillingen uppgår till 1,5 miljarder kronor – om affären går igenom.

Det är hälsovårdsbolaget Aegirbio, vars aktie gått upp flera hundra procent under sommaren på grund av sina saliv-baserade coronatester, som kommit överens med ägare motsvarande 52 procent av aktierna i Dynamic Code.

Priset per aktie föreslås till 172 kronor där 15 kronor är kontant och resten betalas med aktier i Aegirbio.

“Detta medför en sammanlagd köpeskilling om cirka 1,5 miljarder kronor under förutsättning att samtliga aktieägare i Dynamic Code genomför aktieförsäljningen samt att samtliga teckningsoptioner förvärvas”, heter det i fredagens pressmeddelande.

Just nu alltså samtliga ägare (som är totalt 1221 stycken) inte tackat ja till budet, vilket innebär att affären inte är i hamn – än.

Totalt måste 95 procent av ägarna tacka ja till budet.

Bland bolagets största ägare återfinns bland annat grundaren Anne Kihlgren, som äger 14,5 procent av bolaget. Även Backing Minds, som grundats av techprofilerna Susanne Najafi och Sara Wimmercranz, är storägare med 14,8 procent av aktierna. DC Partners äger i sin tur 17,8 procent – där ingår ägare via aktieplattformen Pepins. Senast betalt via Pepins var 160 kronor per aktie. 

Det är just dessa ägare plus Dynamic Codes ordförande Petter Lundström som tackat ja till budet (och vars innehav sammantaget motsvarar 52 procent av aktierna). Resten av aktierna är utspridda på många flera ägare. 

Om 95-procentsgränsen inte nås har parterna rätt att skjuta upp eller helt ställa in affären.

Aegirbio motiverar budet med att det får en helhetslösning, eller en “komplett kedja” –  från hemtester till efterföljande diagnos och behandling.

“Genom förvärvet så kommer vi få en kickstart av vår vision att bli en global spelare inom e-hälsa som en del i vårt multidiagnostik företag. Vi ser en stor potential i hemtestande nu när man som individ har fått förståelse av att göra tester själv och vi har ett antal ytterligare förvärv som vi håller på att uppvakta för att ytterligare utveckla och befästa oss som ledande inom området", säger Martin Linde som är vd för Aegirbio. 

Boomade under pandemin

Dynamic Code har utvecklat dna-baserade tester för att upptäcka en rad sjukdomar. Kunderna kan beställa hem självtester och Dynamic Code arbetar även mot apotek och vården. Testerna innefattar allt från klamydia och halsfluss till bolagets senaste kassako – tester av Covid-19. 

Under 2020 omsatte Dynamic Code, som har 60 anställda och sitt säte i Linköping, 278 miljoner kronor, en riktig explosion sett till de 18,5 miljoner kronor som omsattes under 2019. Här står avtalet med Folkhälsomyndigheten för lejonparten och utgör 246 miljoner kronor av den totala omsättningen.

Resultatet sticker om möjligt ut ännu mer – från minus 19 miljoner kronor efter efter finansiella poster till plus 139 miljoner kronor. Under 2018 och 2017 gjorde Dynamic Code också miljonförluster men nu har det alltså vänt rejält.

Bolaget toppade nyligen Breakits lista över Sverige 222 hetaste snabbväxare.

Läs mer