Storägarna har Paradox under lupp – inväntar utredning

Paradox InteractiveParadoxGaming
Fredrik Wester. Foto: Pressbilder/Paradox.

Fredrik Wester. Foto: Pressbilder/Paradox.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Flera av de större ägarna i Paradox inväntar med spänning bolagets utredning och eventuella åtgärder för att komma tillrätta med de uppdagade arbetsmiljöproblemen på gamingbolaget.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt som har varit i kontakt med flera av storägarna.

I början av september avslöjade Breakit att en facklig undersökning visade att många medarbetare på Paradox upplevt kränkande behandling och ansåg att det fanns utbredda arbetsmiljöproblem på bolaget, bland annat i form av en tystnadskultur. 

Bolaget har utlovat att en extern part ska utreda frågan och bolagets storägare inväntar nu denna, däribland med Swedbank Robur med cirka 5 procent av aktierna. 

“​​Det är allvarliga anklagelser som framkommit och vid mötet med bolaget tog vi bland annat upp den här frågan till diskussion. Bolaget har själva tillsatt en oberoende konsult för att utreda vad som har hänt, och bättre förstå vad som behöver hanteras och åtgärdas. Vi ser det som ett positivt steg och avvaktar resultatet av den externa undersökningen", säger Carina Sesser Nylund, presschef på Robur, till Direkt.

Rite har minskat

Handelsbanken Fonder och SEB Fonder ger ungefär samma svar. Det gör även investeringsboaget Rite Venture som är Paradox tredje största ägare med 7,5 procent av aktierna i slutet av september.

"Bolagets externa utredning är ännu publicerad så vi avvaktar tills det sker", uppger Peter Lindell, partner och styrelseordförande för Rite Ventures, för Direkt. 

Noterbart är att Rite har minskat sitt innehav på senare tid. Under det tredje kvartalet såldes nästan 1 miljoner aktier och ägarandelen uppgick till cirka 10 procent i början av året. 

Paradox vd Fredrik Wester har hållit låg profil i frågan, med undantag för att via sitt twitterkonto erkänt att han uppträtt "olämpligt" mot en kvinnlig anställd på en konferens i början av 2018.

"Det är klart att en rapport som visar på arbetsplatsproblem är något vi tar ytterst allvarligt på och jobbet med att komma till bukt med detta är högsta prioritet internt. I denna process har vi också tagit in extern hjälp för att öka både kvaliteten och hastigheten i arbetet", sa Fredrik Wester till Direkt tidigare i oktober.

Det är inte känt när utredningen kommer att bli klar och när/om den kommer att presenteras av bolaget. 

Läs mer