Fredrik Wester inblandad i incident med anställd: ”Olämpligt beteende”

ParadoxBörs

Gamingbolaget Paradox vd Fredrik Wester. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Gamingbolaget Paradox vd Fredrik Wester har uppträtt olämpligt på en konferens i början av 2018.

Det skriver han själv i en Twitter-tråd under måndagen, i kölvattnet av Breakits avslöjande om arbetsmiljöproblemen på speljätten.

I förra veckan avslöjade Breakit att flera anställda på Paradox Interactive upplever att det finns stora problem med arbetsmiljön på bolaget – och att det är värst för de kvinnliga anställda.

Det framkom efter en intern medarbetarundersökning.

I samband med Breakits publicering gick bolaget ut och lovade en egen utredning och att vidta åtgärder för att komma tillrätta med problematiken. En utredning som inte kommer ledas av bolagets nygamle vd och storägare Fredrik Wester. Det med anledning av att han, enligt egen utsago, ska ha uppvisat "olämpligt beteende" mot en anställd under en konferens i början av 2018. Det skriver han själv i en lång twittertråd på måndagen.

“I början av 2018 anordnade vi en företagskonferens, och under denna samling blev en Paradox-anställd utsatt för ett olämpligt beteende från min sida personligen. Det var något jag omedelbart och uppriktigt bad om ursäkt för den efterföljande måndagen, i en process som granskades av personalavdelningen”, skriver Fredrik Wester på Twitter

"Försämrar min trovärdighet"

I den första tweeten i den totalt sju inlägg långa tråden skriver Fredrik Wester att hans roll i frågorna om arbetsmiljöproblemen har kantats av “rykten och diskussioner”, med anledning av incidenten i början av 2018.

“Efter den här händelsen har jag jobbat med min coach och mentor för att förstå konsekvenserna av mitt beteende bättre, och för att bättra mig själv”, skriver han i tråden. 

Fredrik Wester menar samtidigt att incidenten inte hade något alls att göra med att han lämnade vd-posten 2018.  

Han skriver vidare att han förstår att incidenten från 2018 påverkar synen på honom, varför han, som tidigare nämnt, inte kommer att vara delaktig i den utredning som bolaget nu ska göra efter avslöjandena om arbetsmiljöproblemen på Paradox

“Jag förstår att detta försämrar min trovärdighet när det handlar om att hantera dessa problem internt och jag kommer därför inte vara involverad direkt, det kommer att ske med HR på Paradox med extern hjälp, men givetvis med fullt stöd från mig”, skriver han på Twitter. 

När Breakit söker Fredrik Wester ber han om att få prata vid ett senare tillfälle och hänvisar till möten.

Styrelseordföranden: "Transparens är att föredra"

När Breakit frågar kommunikationschefen Loïc Fontaine om hur bolagets arbete med frågorna kommer att påverkas när vd:n själv inte kan vara direkt inblandad får vi ett svar på mejl.

"Som vd är han naturligtvis fortfarande ansvarig för bolagets arbete och, som han nämnde, kommer han att ge allt stöd som krävs. Hans intentioner är att delegera det mesta av det operationella ansvaret till HR-teamen, och undvika att involvera sig själv i situationer där han kan anses sakna kredibilitet på grund av sitt tidigare beteende."

Enligt Paradox styrelseordförande Håkan Sjunnesson var styrelsen på förhand informerad om att Wester skulle twittra om sitt "olämpliga beteende". Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt och att han "tror att transparens är att föredra". Han säger också att händelsen från 2018 direkt hanterades enligt konstens alla regler.

"Vi har aldrig sedan dess haft några som helst indikationer på att det skulle vara något problem med Fredrik efter det. Och inte före heller för den delen", säger Håkan Sjunnesson till Nyhetsbyrån Direkt.

LÄS MER: Analys: Vittnar Fredrik Westers svar i telefonen om varför Paradox har problem?

LÄS MER: Larm inifrån spelsuccén Paradox Interactive – läckt dokument vittnar om mobbning, kränkningar och tystnadskultur

Läs mer