Bild avslöjar: Voi-sparkcykel på olycksplatsen – "Har inte blivit kontaktade"

Voi Elsparkcykel
Bild avslöjar: Voi-sparkcykel på olycksplatsen – "Har inte blivit kontaktade"

Kristina Hunter Nilsson Foto: TT + Press

Tobias Blixt

Reporter

Bilder från cykelolyckan där en äldre man avled, tagna av lokaltidningen VLT, visar en Voi-elsparkcykel liggandes på vägen.
Voi vet däremot inte om det är en av deras elsparkcyklar som varit inblandad.
”Vi har inte blivit kontaktade av polisen”.

Det var under söndagskvällen som en äldre man avled i en cykelolycka som fått brottsrubriceringen vållande till annans död. Enligt polisens uppgifter kommer de att kontrollera både den person som lämnat elsparkcykeln på platsen, som cyklisten krockade med, och företag som äger färdmedlet.

Bilder från brottsplatsen, som kommer från VLT, visar en elsparkcykel från svenska snabbväxaren Voi. Men när Breakit kontaktar Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef på Voi, för att bekräfta om det är en av deras elsparkcyklar så meddelar hon att de fortfarande väntar på bekräftelse från polisen.

"Vi har nåtts av informationen om den djupt tragiska dödsolyckan i Västerås via lokaltidningen. Våra tankar går till mannens familj och anhöriga", skriver hon i ett uttalande som fortsätter.

Vi har satt igång en process för att utreda incidenten internt

"Vi har inte blivit kontaktade av polisen och fått bekräftelse på om det var en av våra elsparkcyklar. Om så är fallet kommer vi självklart samarbeta fullt ut med polisen för att utreda händelsen. Vi har satt igång en process för att utreda incidenten internt. Så fort vi har mer information kommer vi dela detta."

Bakslag för industrin

Branschen för elsparkcyklar växer snabbt och bara i Sverige finns internationella aktörer som Voi, Tier, Bolt, Lime och Bird etablerade och kämpar om marknadsandelarna. Men även om bolagen växer snabbt så har debatten kring elsparkcyklarnas plats i staden varit omdiskuterad och många städer har infört eller utreder begränsningar i antalet elsparkcyklar som ska kunna finnas på gatorna

En orsak är bland annat det faktum att elsparkcyklar parkeras dåligt och ligger och "skräpar" på gatorna, vilket medför olycksrisk.

Läs fler artiklar
LÄS MER