Humble slår till med flera förvärv – tar in pengar

Humble Group Livsmedel Hälsokost
Humble slår till med flera förvärv – tar in pengar

Noel Abdayem, grundare The Humble Co och Simon Petrén, vd Bayn. Foto: TT/Press

Martin Hävner

Reporter

Tandborstkungen Noel Abdayems börsnoterade livsmedelskoncern Humble slår till igen.

Koncernen tar in lite mer än 800 miljoner i kapital och förvärvar bolag. Och flaggar för fler köp.

“M&A-pipen ser väldigt stark ut", säger bolagets vd.

Den spretiga livsmedels- och hälsokoncernen Humble har under en process på torsdagskvällen tagit in 846 miljoner kronor i nytt kapital via en riktad emission, enligt ett pressmeddelande som skickades ut under natten mot fredagen. 

Dessförinnan hade bolaget aviserat en lång rad förvärv där det allra största är ett köp av Solent för uppemot 1,4 miljarder kronor (beroende på var tilläggsköpeskillingen hamnar). Av köpesumman ska drygt 800 miljoner kronor betalas kontant. 

Solent beskrivs av Humble som en ledande leverantör av märkes-, licens- och white label-produkter till konsumentsektorn i Storbritannien och på flera internationella marknader. Omsättningen uppgår till nästan 1 miljard kronor och bolaget gör en hygglig vinst. 

Bolaget har verksamhet i Storbritannien, Kina, Hongkong, Sydafrika, Vietnam och Australien. Solent säljnätverk ska nu slås ihop med Humbles. 

“Solent har några av Europas största butikskedjor som kunder och transaktionen öppnar upp både Storbritannien och flera andra nyckelmarknader internationellt runt om i världen genom att tillföra flera nya försäljningsställen att växa exporten för Humbles andra varumärken”, säger Humbles vd Simon Petrén

Humble har därutöver kommit överens med säljarna om köp av ytterligare sex lite mindre bolag vars omsättning totalt uppgår till 260 miljoner kronor. 

In alles uppgår Humbles omsättning nu till cirka 3,4 miljarder kronor om man tar in den senaste tidens förvärv i beräkningen. Bolaget har under året bland annat köpt godisbolaget Wellibites som grundats av Sara Serray och som är känt från tv-serien Draknästet.  

Och fler förvärv är det tänkt att bli. Bolaget planerar nämligen att ta in 1,5 miljarder kronor genom att ge ut en obligation.

“M&A-pipen ser väldigt stark ut och vi är väl förberedda för att skala upp Humble i snabb takt”, säger Simon Petrén, vd för Humble.

Den emission som genomfördes omfattade totalt 36 miljoner aktier. Kursen sattes till 23:50 kronor vilket innebar att rabatten i emissionen hamnade på blygsamma 1,5 procent. Det framgår inte vem som satsade pengar i den riktade emissionen annat än att det var “stort antal svenska och internationella institutionella investerare, inklusive ett antal befintliga aktieägare”.

Humble, som numera har ett börsvärde på nästan 5 miljarder kronor, hette tidigare Bayn men bytte namn efter att koncernen i våras förvärvat Noel Abdayems bolag The Humble Group som bland annat sålde en bambutandborste. 

Noel Abdayem äger 14 procent av aktierna i dagens Humble och är största ägare. 

Läs fler artiklar
LÄS MER