Upplösningen som SVT mörkade i Draknästet – Sara Serray och Wellibites gav drakarna nobben (här är förklaringen)

WellibitesHumble GroupHälsa

Sara Serray, grundare av Wellibites. Foto: Marilia Bognandi

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Hon älskades av drakarna i SVT och fick flera av dem på kroken. Men för Wellibites grundare Sara Serray blev efterspelet till tv-programmet Draknästet dramatiskt. Innan alla papper var påskrivna hann börsbolaget före:
"Skönt att jag kan prata om det nu"

När Sara Serray kliver upp på scen framför drakarna i SVT:s nyinspelning av Draknästet utstrålar hon det många av dem säger att de efterfrågar: passion för det hon gör. 

Dessutom har hon redan kommit långt med sin produkt, nyttigare godis. 

Risk för spoiler, men det slutar med att fyra av fem änglar väljer att investera. 

Vad hände på vägen?

Programmet hade premiär under torsdagen, men inspelningen skedde redan i vintras.

Och i somras stod det klart att Wellibites köptes upp av börsnoterade Humble Group. 

Vad hände på vägen? Var tog drakarna vägen?

“Det har varit mitt livs mest dramatiska halvår”, säger Sara Serray nu. 

Hon är apotekare i grunden och började mixtra hemma med att ta fram ett nyttigare alternativ till vanligt godis. Bolaget grundade hon 2018 och sedan dess har hon drivit det i princip på egen hand. Breakit har tidigare berättat om hennes story här

Förra sommaren hade hon för första gången tagit in delägare. Men det blev inte som hon hade tänkt sig så i början av 2021 köpte hon ut dem. Strax efteråt dök möjligheten att vara med i Draknästet upp. 

“Jag var i ärlighetens namn ganska trött på delägarfrågan då. Men jag tänkte att programmet kunde vara en bra möjlighet. Sen gick det långt, långt över förväntan”, säger hon och fortsätter:

“I programmet försökte jag också vara tydlig med att jag inte främst söker pengar, utan en sparringpartner. Någon att bolla med”. 

Fler investerare hörde av sig

I själva tv-programmet skrivs inga avtal. Efteråt följer en process där drakarna gör due diligence på bolaget för att kolla att alla påståenden stämmer. Parterna har också möten om hur samarbetet ska gå till.

Strax efter att programmet spelades in började andra investerare som fått nys om Wellibites höra av sig till Sara Serray. 

“Det var helt galet. Jag hade kanske åtta till tio investerare som jag pratade med. Det var otroligt smickrande men också svårt att ta ställning till”, säger hon. 

Hon funderade mycket på vad som skulle vara bäst för företaget och dess framtida expansion. Hon hade tidigare tackat nej till ett bud från Humble, men nu när så många förslag låg på bordet började hon undersöka även den möjligheten lite djupare. 

“Det var ytterligare en faktor att ta ställning till. Jag är ensam i alla beslut och det var svåra frågor att deala med. Min första känsla var att jag inte ville sälja 100 procent av bolaget”, säger hon.

Drakarna tog det på olika sätt

Efter en rad diskussioner, där det också stod klart att Humble i så fall inte skulle lägga sig i Wellibites verksamhet utan det fortfarande skulle vara Sara Serray som styrde, började det kännas allt mer lockande. Hon skulle på så sätt ingå i en stor koncern inom foodtech och hälsa. 

Efter att hon fattat sitt beslut att sälja hela Wellibites återstod att ge beskedet till drakarna, som hon inte hade hunnit signa något med än. 

Hon vill inte gå in på exakt hur de reagerade, mer än att de tog det på lite olika sätt. 

“Några av drakarna tyckte jag var sjukt bra och jag hade gärna haft med dem och jag är väldigt tacksam över att få ha varit med i Draknästet”, säger hon och fortsätter:

“Men jag insåg också att det inte riktigt är en sparringpartner jag kommer kunna få i dem, för de har så många engagemang och de hade haft en förhållandevis liten del i Wellibites”, säger hon.

Hur känns det nu när allt är klart?

“Jag har precis kommit hem från min första semester på fyra år. Det har varit så extremt intensivt den senaste tiden, och väldigt mentalt krävande. Affärer är affärer, men man ska också hantera relationerna och det är svårt att hålla alla nöjda. Jag försökte och tror det är därför jag blev så mentalt slut. Nu börjar jag landa i det här nya”, säger hon.

Nu är planen att fortsätta expandera till nya länder, men också att få ett team på plats så att hon inte behöver göra allt själv. Både operativ chef och marknadschef ska anställas. 

“Det känns som en lättnad att programmet äntligen sänds. Det har varit så mycket dramatik efteråt, samtidigt som allt har varit superhemligt. Det känns skönt att jag kan prata om det nu”, säger hon.  

Hur mycket hon fick för Wellibites vill Sara Serray inte gå ut med, mer än att det rör sig om både pengar och aktier i Humble. 

Enligt Breakits uppgifter rör det sig om en köpesumma på över 50 miljoner kronor. I Draknästet erbjöd drakarna henne en värdering på 50 miljoner kronor mot en investering på 4 miljoner kronor.

Läs mer