Sök

Ska se till att du kan ladda mobilen överallt – köper konkurrent

LectogoDelningsekonomimobil

Tobias Lundgren, marknadschef, Sofie Bruksås, vd och Joakim Sjunfors, teknikchef på Blix och Mattias Bohman, grundare av Lectogo.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Lectogos verksamhet påverkades kraftigt av pandemin, nu går de samman med konkurrenten Blix för att gasa vidare.

Trenden att låta privatpersoner hyra powerbanks för att ladda sina mobiltelefoner har som så mycket annat sitt ursprung i Asien och har hittat en stor marknad i bland annat Kina. I Sverige har ett gäng företag satsat på att etablera samma koncept, där laddarna kan hämtas i exempelvis varuhus eller på barer och restauranger för att sedan hyras så länge som den behövs. Rent konkret fungerar systemet lite som hyrbara elsparkcyklar.

Än så länge är marknaden ganska liten, berättar Mattias Bohman, vd på Lectogo som bland annat backas av Karl-Johan Persson och Stefan Krooks 41:an invest. De flesta bolagen lanserade också i Sverige precis innan pandemin slog till, vilket slog hårt mot bolagens uthyrning. 

Samtidigt menar Mattias Bohman att bolaget är nöjda med utvecklingen. För att ta nästa steg meddelar Lectogo nu att de köper upp konkurrenten Blix, i en affär som ska värdera det köpta bolaget till strax under 10 miljoner kronor och mestadels betalas i aktier.

“Sverige är en marknad som håller på att bildas just nu. Under pandemin minskade däremot användandet med nästan 90 procent, men nu är det på väg tillbaka igen och vi får många förfrågningar”, säger Mattias Bohman.

“Jag tycker att framtiden ser ljus ut för den här tjänsten och att marknaden generellt kommer växa. Det ska bli väldigt spännande nu när samhället börjar öppna upp igen. Vi alla hade oturen att vi dra igång precis innan coronapandemin.” 

Tillsammans kommer de sammanslagna bolagen att finnas på över 1500 platser i Sverige, Norge, Danmark och Finland och lockar idag 35.000 användare.

“Fokus är fortfarande att få in användare i appen, bara i år har vi ökat med 20.000. Det är också nu vi börjar se att intäkterna kommer och att de kommer allt snabbare. Det här är också någonting som restaurangerna uppskattar väldigt mycket, många hör av sig till oss.”

Själva produkterna som användarna hyr tillverkas i Kina och fraktas sedan till Sverige. Enligt Mattias Bohman är bolaget än så länge för litet för att kunna ställa några egentliga hållbarhetskrav på tillverkarna. Men han berättar också att de har undersökt producenten innan.

Hur har ni tagit in klimataspekter i arbetet?

“Det är en delningsfunktion vi tillhandahåller, bara av att hyra istället för att köpa ger en fördel. Det är som allt i delningsekonomin. Sedan handlar det om att försöka återanvända batterierna, även om vi helst önskar att folk använder batterierna tills att de är helt förbrukade”. 

Lectogo grundades 2018 men lanserade sin produkt först 2020 och Blix grundades 2019.

Läs mer