Han vill hjälpa dig att ladda mobilen – backas av Karl-Johan Persson och Stefan Krook

Lectogo
Han vill hjälpa dig att ladda mobilen – backas av Karl-Johan Persson och Stefan Krook

Karl-Johan Persson, Mattias Bohman, vd Lectogo, Stefan Krook.

Tobias Blixt

Reporter

Ser till att du kan ladda mobilen på stan.

Det har gått drygt ett år sedan Mattias Bohman lanserade sitt Lectogo med målet att lösa ett vanligt problem i dagens moderna samhälle. De flesta har nog känt stressen av ett mobilbatteri som börjar bli oroväckande lågt, kanske när man går på stan och samtidigt ska lyckas ta bussen hem med en mobilbiljett. Mobiltelefonen har helt enkelt blivit fånigt viktig idag.

Det vill alltså Lectogo lösa. Genom en app kan personer hitta powerbanks, som gör att de kan ladda sina telefoner, för uthyrning på olika offentliga platser och sedan hyra den för en timkostnad. Lite samma modell som sparkcyklarna använder sig av. Om man behåller Powerbanken i över 24 timmar kostar det 200 kronor och då får man behålla den.

“Vi finns på över 1.000 olika platser idag och då är det främst på restauranger som vi är placerade i dagsläget. Vi är i totalt 25 städer, men det är framförallt de större städerna, med fokus på Stockholm, Göteborg, Oslo, Malmö och Trondheim.”, säger Mattias Bohman.

Får in pengar från Karl-Johan Persson

Nu tar Lectogo in 5 miljoner kronor i en nyemission. Bland investerarna finns Karl-Johan Persson och Stefan Krooks 41:an invest. Men också tidigare investerare i form av bland annat Dan Castillo, medgrundare av Onlinepizza och Martin Axelsson, tidigare storägare i TelliQ. 

”Jag gillar nya tjänster som löser friktion, frustration eller oro i vardagen. Samhället förändras och med det kommer möjligheter att lösa saker bättre än vad som gått historiskt men också nya utmaningar eller friktioner som måste lösas”, säger Stefan Krook och fortsätter. 

“Jag hade ingen koll när Mattias hörde av sig om att det fanns aktörer som ställde ut powerbanks som man kunde hyra. Men inser hur rätt det är. Det var inte något jag saknat innan men som jag tror man över tid kommer vänja sig vid och inte kunna vilja vara utan. När vi startade Kivra var det många som undrade vad det skulle vara bra för, nu har halva vuxna befolkningen Kivra, och tycker det är en självklarhet. Så borde det alltid ha varit tänker man nu.”

Corona ett tufft slag

Målet nu är att fortsätta växa i befintliga och nya städer under det kommande året. I Sverige har flera aktörer startat senaste året för att försöka etablera sig på marknaden. 

Med tanke på att coronapandemin begränsar restaurangbesöken, hur har det påverkat er?

“Det är klart att corona har påverkat. Det kan man inte säga något annat om. Men vi har ändå över 17.000 användare idag, vilket vi är väldigt nöjda över med tanke på att vi inte har haft i princip någon marknadsföring. Användandet är helt och hållets behovsstyrt”, säger Mattias Bohman.

Vad är fokus framåt?

“Vi ska fortsätta inleda samarbeten och få ut stationer. Se till att det finns tillgängligt för människor. Vi har mellan 500 och 600 stationer i Stockholm idag. Vilket innebär att vi nu har så många stationer att du kan hitta en nästan var du än befinner dig.”

Lectogo grundades 2018 av Mattias Bohman och Douglas Björkdal. Några omsättningssiffror för 2020, då bolaget lanserade tjänsten, finns ännu inte att tillgå.

Läs mer

Ivar Arpi drar in (typ) mer än någonsin – på nyhetsbrev: "Alex Schulman borde göra det"

Ska se till att du kan ladda mobilen överallt – köper konkurrent

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER