Sök

Allt färre tar ut kontanter – här är platsen där de tar ut minst

Bankomat
I snitt tog svenskarna ut 480 kronor i månaden i Bankomats uttagsautomater under första halvåret i år, som är en minskning med 12 procent.

I snitt tog svenskarna ut 480 kronor i månaden i Bankomats uttagsautomater under första halvåret i år, som är en minskning med 12 procent.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Olika lösningar fortsätter att rita om kartan för hur vi betalar. Och nu pekar nya siffror på att uttag av kontanter minskar mer än tidigare.

Slaget mellan kontanter, kort och digitala betalmetoder fortsätter. 

Digitala betalningar har boomat de senaste åren – allt fler använder betalappar som Swish samtidigt som riksbanken har börjat funderat på att utveckla en egen digital krona i spåren av det minskande användandet av fysiska pengar. 

Och nu pekar nya siffror på ännu ett bakslag för den traditionella betalmetoden.

I snitt tog svenskarna ut 480 kronor i månaden i Bankomats uttagsautomater under första halvåret i år, enligt Kontantbarometern. Totalt handlar det om 30 miljoner kronor – en minskning med 12 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Hur mycket svenskarna tog ut varierar samtidigt ordentligt mellan länen runt om i landet. I Skåne togs det ut mest pengar per person och månad under första halvan av 2021 där det uppgick till 582 kronor. I Uppsala och Västerbotten togs det ut betydligt mindre valörer, 357 kronor respektive 234 kronor per person och per månad. 

Större minskning under pandemin

På årsbasis har kontaktuttagen över tid minskat med omkring 10 procent per år. Och under pandemin har minskningen fått ny fart. 

“När efterfrågan på kontanter stadigt minskar, så blir det mindre attraktivt för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhället har monterats ned”, skriver Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt skickar han med en brasklapp. Kontanter är viktiga, menar han, både för samhällets krisberedskap och för personer som lever i digitalt utanförskap.

Men trots att många kanske kan känna igen sig i att det var länge sen man betalade med faktiska mynt eller sedlar tycks vägen till ett kontantlöst samhälle vara lång. Många handlare använder fortfarande fysiska pengar och har inga planer på att sluta.

Och det finns fler som tar strid för det traditionella betalsättet. I den här krönikan debatterar Tove Andersson, grundare av Kryptogäris, högt och vilt varför ett kontantlöst Sverige vore ett stort misstag.

Så mycket kontanter tog svenskarna ut – län för län

Uttag per person och månad under första halvåret 2021 i varje län

 

Uttag per månad i Skåne: 582 kronor

Uttag per månad i Västmanland: 537 Kronor

Uttag per månad i Stockholm: 529 kronor

Uttag per månad i Västra Götaland: 497 kronor

Uttag per månad i Sörmland: 482 kronor

Uttag per månad i Blekinge: 475 kronor

Uttag per månad i Gävleborg: 457 kronor

Uttag per månad i Värmland: 450 kronor

Uttag per månad i Kalmar: 443 kronor

Uttag per månad i Dalarna: 441 kronor

Uttag per månad i Jönköping: 440 kronor

Uttag per månad i Östergötaland: 437 kronor

Uttag per månad i Kronoberg: 433 kronor

Uttag per månad i Örebro: 417 kronor

Uttag per månad i Halland: 400 kronor

Uttag per månad i Gotland: 400 kronor

Uttag per månad i Norrbotten: 392 kronor

Uttag per månad i Västernorrland: 389 kronor

Uttag per månad i Jämtland: 364 kronor

Uttag per månad i Uppsala: 357 kronor

Uttag per månad i Västerbotten: 234 kronor

Riket: 480 kronor

Källa: Bankomat

 

Läs mer