Urban Höglund blir vd på Swish – “Enorm framtidspotential”

Swish
Urban Höglund blir vd på Swish – “Enorm framtidspotential”

Urban Höglund, ny vd på Swish. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Ska leda bankernas betaltjänst.

Det var i början av året som Anna-Lena Wretman meddelade att hon skulle lämna positionen som vd på Getswish, vilket alltså är namnet på bolaget bakom den populära appen Swish, efter fyra år. För henne väntade nya äventyr med robotrådgivaren Fundler och för Swish började sökandet efter en ny vd att styra skutan framåt. 

Nu står det klart att det blir Urban Höglund som kliver in som vd på Swish. Han kommer närmast från Handelsbanken där han varit chef för området som kallas för kort, mobila betalningar och vardagserbjudande. Han har också varit chef för produkt- och affärsutveckling på Handelsbankens dotterbolag Ecster, som erbjuder betallösningar för butik och e-handel.

“Swish är en produkt med enorm framtidspotential där tillväxten inom handeln just nu är väldigt stor”, säger Urban Höglund om sin nya roll.

Han berättar att antalet Swish-betalningar till företag är på väg att passera de som sker mellan privatpersoner. Själv ser han också stora möjligheter för hur Swish-appen kan användas för att förbättra köpupplevelsen i den allt mer digitaliserade handeln.

“Det finns många exempel både inom e-handel och i fysiska butiker. Bland annat att du kan scanna varor med mobilen när du handlar på Coop och sedan betala med Swish. Men det kan också vara en situation där du kan handla direkt av en säljare var som helst i butiken utan att behöva stå i kö vid till kassan för att betala.”

Swish har idag blivit en självklar app för många svenskar med hela 7,6 miljoner privatpersoner som användare. Den del som växer snabbt just nu är alltså handeln och enligt bolagets egna information har de idag cirka 270.000 anslutna företag som accepterar Swish som betalmetod. 

“För mig är det otroligt spännande att få arbeta med något som ska förenkla vardagen för miljoner människor, det är ett större ‘varför’ än vad jag har haft i någon annan tjänst.”

Under 2019 omsatte Swish 209 miljoner kronor med ett resultat på 17,7 miljoner kronor. 

Läs mer

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Swish nya satsning – nu kan företag betala kunder

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER