Cake satsar på fabrik i Stockholm – ska ta fram fossilfri elmotorcykel

CakeTransportelfordon

Stefan Ytterborn, vd och grundare Cake. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Cake ska flytta hem produktionen från Taiwan och investerar i en ny svensk fabrik.

Det planeras flera fabriker för hållbara satsningar i Sverige just nu. Tidigare under morgonen kom nyheten om att X Shore bygger en fabrik för sina elbåtar i Nyköping, något som ska nå full kapacitet 2022. Nyligen kunde vi på Breakit också rapportera om Texel som vill bygga en batterifabrik i Malmö.

Nu meddelar den svenska elmotorcykeln Cake att de ska bygga en fabrik i Albyberg utanför Stockholm – och därmed flyttar sin produktion från Taiwan till Sverige. Det skriver Di Digital.

Cakes grundare Stefan Ytterborn berättar att bolaget ska investera drygt 200 miljoner kronor i fabriken fram till 2025. Antalet sysselsatta beräknas då vara 250-300 anställda med en kapacitet på att producera 20.000 motorcyklar per år.

”Fabriken ska tillgodose efterfrågan i hela Europa och få ned leveranstiderna, eftersom vi kan montera direkt efter ordern har lagts. Det ger oss ett mycket bättre kassaflöde och gladare kunder som får det de beställt på kort varsel”, säger Stefan Ytterborn till sajten.

I år räknar Cake med att sälja 1.500 motorcyklar.

Enligt Stefan Ytterborn har Cake ett fortsatt behov av extern finansiering under flera år framöver, med en eventuell börsnotering som alternativ. Enligt Di Digital befinner sig bolaget just nu i en process att ta in pengar.

”Vi kommer nog behöva finansiera verksamheten med ytterligare 1 miljard kronor i externt kapital, fram tills att vi har ett tillräckligt starkt positivt kassaflöde och ebidta-resultat, vilket enligt plan sker kring 2024”, säger Stefan Ytterborn.

Tidigare i dag meddelade Cake också i ett pressmeddelande att de inleder ett samarbete med Vattenfall. De två aktörerna ska “dra nytta av varandras kunskap och erfarenheter tillsammans med externa specialister”. Syftet är att utveckla den första fossilfria elmotorcykeln.

Cake grundades hösten 2016. Under 2019 omsatte bolaget 17 miljoner kronor med ett minusresultat på minus 42,1 miljoner kronor.

Läs mer