Sök

X Shore bygger fabrik i Nyköping – ska skapa 100 arbetstillfällen

XshoreBåtarHållbarhet

Oscar Fors, Konrad Bergström och Jenny Keisu på X Shore. Foto: Pontus Johansson.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det svenska elbåtsbolaget X Shore bygger fabrik i Nyköping.

X Shore är ett svenskt elbåtsbolag som startats av Zound Industries-grundaren Konrad Bergström. Bolaget har fått mycket uppmärksamhet sedan sin lansering, även om intäkterna än så länge är små.

Nyligen fyllde X Shore sin kassa med 150 miljoner kronor. Pengarna sades då vara tänkta att använda för bygget av en fabrik.

Nu står det klart att fabriken blir verklighet och att den byggs i Nyköping.

”Vi har en förhoppning om att det ska bli fler än 100 anställda över tid och då kommer vi bli en av de största arbetsgivarna i Nyköping. Initialt söker vi ledare, ingenjörer, operatörer, montörer och lagerpersonal med industriell bakgrund”, säger Jenny Keisu, VD på X Shore.

Valet av etablering i Nyköping föll efter en sex månader lång process av att utvärdera olika alternativa lägen, skriver X Shore i ett pressmeddelande.

”Nyköpings kommun delar vår vision om att bygga ett hållbart framtida båtliv. Det är en aktiv skärgårdskommun, med stort maritimt fokus. De har introducerat oss till lokala partners som vi vill samarbeta med och de hjälper oss med rekrytering. Jag är väldigt imponerad över Nyköpings kommun”, säger Jenny Keisu.

X shore, vars båtar kostar över 2 miljoner kronor, surfar på flera trender samtidigt: Elektrifiering av fordon av miljöskäl, ökat intresse för utomhusaktiviteter under corona – samt en marknad för fritidsbåtar som i sig är stekhet just nu.

Fabriken kommer att byggas i en befintlig fabrikslokal på 15.000 kvadratmeter och kommer att nå full kapacitet under 2022.

LÄS OCKSÅ: Han har plöjt ner pengar i projektet X Shore – nu är det upp till bevis för Konrad Bergström

Läs mer